Pátek, 17. května 2024

United Energy podepsala smlouvu na stavbu na zařízení pro využití odpadu u Mostu

United Energy podepsala smlouvu na stavbu na zařízení pro využití odpadu u Mostu

Společnost United Energy podepsala smlouvu se zhotovitelem na výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu. Náklady na stavbu v Komořanech u Mostu jsou přes pět miliard korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Michaela Koudelková. Kapacita bude 150.000 tun směsného komunálního odpadu za rok, počítá se primárně s odběrem odpadu z regionu. Spuštění zkušebního provozu se předpokládá na jaře 2027.

Předpokládaná výroba je až 600 terajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny za rok podle způsobu provozování zařízení. Stavět se bude v areálu teplárny Komořany. "Výstavbou dojde rovněž ke značné úspoře fosilních paliv, mimo jiné se sníží emise skládkových plynů z ukládaných odpadů na skládky a kraj i města získají záruku efektivního a k životnímu prostředí šetrného nakládání s odpady," uvedl ředitel United Energy Milan Boháček. Při plném výkonu bude úspora hnědého uhlí zhruba 120.000 tun ročně.

Projekt má stavební povolení a posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Zároveň podle mluvčí splnil podmínky pro poskytnutí dotace Evropskou investiční bankou a závěrem roku 2023 získal podporu z Modernizačního fondu z programu HEAT, která pokryje přibližně polovinu předpokládaných investičních výdajů. Stavět se začne letos na podzim.

Dodavatelem stavby je vybrané konsorcium firem SES Tlmače, Metrostav DIZ a I&C Energo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů