Čtvrtek, 28. března 2024

Sporný návrh energetických koncernů na státem řízené odstranění jaderných elektráren

Sporný návrh energetických koncernů na státem řízené odstranění jaderných elektráren

Čtyři největší německé energetické koncerny RWE, E.On , Vattenfall a EnBW by rádi ve spolupráci se Spolkovou vládou zřídili veřejně právní nadaci, která by měla za úkol realizovat praktická opatření v souvislosti s uzavíráním a likvidací jaderných elektráren. Jak vláda, tak veřejnost a média přijala tento návrh s nedůvěrou.

Postupné ukončení provozu jaderných elektráren bylo v roce 2001 stvrzené dohodou mezi zástupci vlády a německého energetického průmyslu. V návaznosti na nehodu v jaderné elektrárně Fukushima se rozhodla spolková vláda ukončit činnost 7 jaderných elektráren, jejichž provozovateli jsou zmíněné koncerny. Další vlna uzavření jaderných elektráren je naplánována v období od 2015 do 2022, kdy by mělo dojít k odstavení posledního reaktoru.

Skutečné náklady na ukončení provozu jaderných elektráren, na jejich demontáž a trvalé uskladnění jaderného odpadu nejsou dosud vyčísleny. Náklady na odstavení jaderných elektráren se v současnosti pohybují v rozpětí od 35 do 100 mld. EUR. Samotná demontáž každé jaderné elektrárny trvá přibližně 15-25 let. Doposud byla v Německu ukončena demontáž pouze 3 jaderných elektráren. Nevyjasněná jsou i místa trvalého uložení jaderného odpadu. Za tímto účelem se upravuje např. důl Konrad v Dolním Sasku, kde by bylo možné uskladnit až 118 000 t jaderného odpadu.

Do nadace chtějí firmy vložit cca 35 mld. EUR. Provozovatelé jaderných elektráren jsou ze zákona povinni tvořit finanční rezervu na likvidaci svých zařízeních a částka 35 mld. EUR zhruba odpovídá finančním rezervám, které od nich vyžaduje stávající legislativa. V případě zřízení nadace firmy nabízí stažení žalob za ušlý zisk v souvislosti s odstavením jaderných elektráren.

Média a veřejnost však poukazuje na to, že veškerá odpovědnost a nákladů s tím spojených se tím přesouvají na stát. Kvůli tomu si nadace vysloužila přezdívku "Bad Bank", do které se snaží energetické koncerny odložit své "špatné investice". Média rovněž upozorňují, že v letech 2000-2013 vyplatily E. On, RWE, EnBW a Vattenfall celkem 60 mld. EUR na dividendách. V tomto kontextu se jeví, že by měly být schopny uhradit z vlastních zdrojů náklady na likvidaci.

Podobně kritické hlasy se ozývají i ze strany politických stran. Nápadu na zřízení nadace je částečně nakloněna jen strana zelených, která návrh podpoří v případě, že se koncerny budou podílet na všech nákladech vyplývajících z výstupu z jaderného programu, bude-li překročen původní odhad. Na pozadí debaty vyvstávají kromě technických problémů spojených s odstavením jaderných elektráren i otázky, v jaké finanční situaci budou ca. za 10 let energetické koncerny, neboť v důsledku energetické transformace (Energiewende) došlo k propadu výkupních cen elektrické energie z konvenčních zdrojů a na trh s energiemi se již nyní tlačí celá řada nových, menších firem.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO a CzechTrade a Konzulátu ČR v Düsseldorfu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů