Pátek, 29. března 2024

Gymnázium Soběslav se stalo Rorýsí školou

Gymnázium Soběslav se stalo Rorýsí školou

Soběslavské gymnázium získalo v těchto dnech certifikát "Rorýsí škola", který uděluje Česká společnost ornitologická. Ocenění patří školám, které se aktivně podílejí na ochraně ohrožených rorýsů.

Na budově gymnázia hnízdí rorýsi již delší dobu. V roce 2009 však hrozil rorýsí kolonii, která obývala větrací otvory ve fasádě, úplný zánik. Budova gymnázia měla projít celkovou rekonstrukcí zahrnující zateplení fasády, výměnu oken a zastřešení objektu novou valbovou střechou. Kvůli řešení situace se tehdy škola spojila s městským úřadem a místními ornitology, aby rorýsi o hnízdiště nepřišli.

"Tehdy nám rorýsi rekonstrukci dokonce zdrželi, protože s dokončením prací v nejvyšším patře jsme museli počkat až do jejich vyhnízdění. Zato jsme pravděpodobně jedinou školou v republice s unikátními rorýsími budkami pod střechou," vzpomíná ředitel soběslavského gymnázia Petr Lintner, který měl v té době ještě jako zástupce ředitele stavební úpravy na starosti.

Soběslavské budky pro rorýsy jsou totiž unikátní zařízení s elektrickým otevíráním a zavíráním vletových otvorů. Pracovníci školy je vždy po příletu rorýsů otevřou a po jejich odletu opět uzavřou, aby do nich koncem léta nepronikly jiné druhy ptáků. Podle našich informací se tento typ budky mimo Soběslav zatím nepoužívá.

"Přístup soběslavského gymnázia je ukázkový," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. "Těší nás, že se rorýsi setkávají s takovou podporou právě na školách. Věřím, že pro studenty gymnázia, ať už se budou věnovat jakékoli profesi, bude pohled na rorýsí budky zajímavý. Naučí je brát ohled i na ptáky, zvířata a rostliny, kteří s námi sdílejí planetu Zemi."

Program "Rorýsí školy" je součástí kampaně "Přátelé rorýsů", kterou koordinuje Česká společnost ornitologická (ČSO). Zaměřuje se na ochranu ohroženého rorýsa obecného, který dnes v ČR hnízdí téměř výhradně ve městech a při zateplování budov často o hnízdiště přichází. Ornitologové v rámci kampaně nabízejí řešení, která pomáhají se zachováním hnízdišť, a oceňují jednotlivce i instituce, jež na domech instalují rorýsí budky. Rorýsí školy se kromě instalace budek zapojují také do sledování příletu rorýsů a dalších stěhovavých ptáků v rámci projektu "Jaro ožívá".

Odkazy: Gymnázium Soběslav: http://www.gym-so.cz/

Česká společnost ornitologická: http://www.cso.cz/

Rorýsí školy: http://www.rorysi.cz/rorysi/pratele_rorysu/rorysi_skoly.php

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů