Pátek, 29. března 2024

Bartákův hrnec pro Jitku Píchovou z Horních Ředic

Bartákův hrnec pro Jitku Píchovou z Horních Ředic

Za účasti nestora ekologického zemědělství, Ing. Richarda J. Bartáka byl předán titul nejlepší ekologické hospodářce Ing. Jitce Píchové z Horních Ředic na Pardubicku a jejímu pomocníkovi - manželu Martinovi.

Odborná komise Nadačního fondu Bartákův hrnec jí předala finanční podporu pro její další ekologické zelinaření. Z Bartákova hrnce, obtíženého nyní 22 cedulkami z hospodářství, kde se Hrnec vždy na rok pozdržel, se jí vysypaly dva tisíce desetikorun čerstvé ražby.

U příležitosti Mezinárodního roku rodinných statků vybrala komise Ing. Jitku Píchovou (z návrhů veřejnosti) zejména pro její vytrvalost a přesvědčení o správnosti své "ekologické" cesty. Ocenila i to, že pracuje na třech hektarech převážně sama a dbá na zachování rozmanitosti druhů pěstované biozeleniny a bioovoce. Biozeleninu pěstuje Jitka přibližně v padesáti druzích, dále pěstuje též biobylinky, zejména ty ke kuchyňské potřebě; prodává je čerstvé, sušené nebo jejich sazeničky v květináčích.

Cesta pro širší odbyt biozeleniny - například do restaurací nebo školních jídelen - teprve čeká na prošlapání. Je to škoda, že vede zatím trním a křovisky... Proč by si ředičtí školáci nemohli dát ke svačině bioředkvičky, nebo poobědvat biobrambory s biošpenátem z nedalekého pole, ke všemu s puncem Bartákova hrnce a kraje Pernštejnů?

Více: http://www.bio-info.cz/zpravy/bartakuv-hrnec-pro-ekozelinarku-jitku?lang=1&ref=m&source=email

Bureau Veritas nabízí kontrolu a certifikaci produktů ekologického zemědělství. K této činnosti jsme pověřeni Ministerstvem zemědělství ČR podle § 29 zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a akreditováni Českým institutem pro akreditaci (ČIA) podle normy ČSN EN 45011.

Našimi klienty tak mohou být všichni ekologičtí zemědělci, ekologičtí včelaři, výrobci biopotravin, obchodníci s biopotravinami, producenti a zpracovatelé osiv a krmiv apod., kteří se chtějí registrovat na Ministerstvu zemědělství jako osoby podnikající v ekologickém zemědělství a chtějí své produkty označovat jako produkty ekologického zemědělství v souladu s platnými legislativními předpisy (zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství a nařízení Rady (ES) 834/2007 o ekologické produkci).

Více:
Manažer divize AGRI - Ing. Iva Vrkočová
+420 210 088 247
iva.vrkocova@cz.bureauveritas.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů