Pátek, 19. dubna 2024

Poplatek na obnovitelné zdroje se má nově platit podle jistič

Poplatek na obnovitelné zdroje se má nově platit podle jistič

Ministerstvo průmyslu (MPO) navrhuje novelu, podle níž by lidé nově platili poplatek na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) podle hlavního jističe. Dosud se příspěvek určoval podle spotřeby elektřiny. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva. Celková roční platba většiny zákazníků při srovnatelném odběru by se podle MPO změnit neměla. Energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor ale soudí, že úprava domácnosti znevýhodní.
"Je nutné upozornit, že tato nová metodika nutně zvýhodní velké průmyslové odběratele s rovnoměrným odběrem a naopak zatíží odběratele s nerovnoměrnou spotřebou. Tj. s nižším ročním využitím příkonu. To jsou typicky domácnosti," řekl ČTK Gavor. Pokud podle něj nechce stát zatížit lidi růstem platby při jinak stejné spotřebě elektřiny, bude muset zvýšit příspěvek ze státního rozpočtu.

Novela nejvíce dopadne na domácnosti i podle Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE), kterou tvoří deset nezávislých distributorů energie. "Návrh hovoří o platbě z jističe, ale neříká nic o skutečné výši odběru energie," upozornil předseda ANDE Václav Derfl.

Podle ANDE při zavedení nového mechanismu platby nastanou paradoxní situace, kdy lidé zaplatí na OZE stejně například za samostatnou, téměř nevyužívanou garáž, i za celou domácnost, která bude ale mít jistič se stejnou kapacitou.

Důvodem návrhu novely je stanovisko Evropské komise, která označila platby na základě spotřeby za potenciálně diskriminační. Podle komise jde o umělé zatížení dovážené elektřiny další platbou, a to není v souladu s obecnými principy volného obchodu se zbožím a službami v rámci EU.

Lidé by podle MPO měli zvážit, jestli je jejich připojovací kapacita, tj. velikost jističe opravdu nezbytná a zda by nemohla být snížena. Podle hlavního jističe už platí příspěvek například Rakušané nebo Slovinci.

Maximální výše poplatku na podporu OZE, který je vybírán od zákazníků jako součást regulované složky cen elektřiny, letos v Česku činí 495 korun za megawatthodinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů