Úterý, 23. dubna 2024

Nová zelená úsporámzjednoduší administraci a poskytne více peněz na projekty

Nová zelená úsporámzjednoduší administraci a poskytne více peněz na projekty

Ministerstvo životního prostředí dnes upravilo podmínky programu Nová zelená úsporám. Dochází k navýšení příspěvku na projekt a ke zjednodušení podmínek. Šance pro budovy snahu o zvýšení přitažlivosti programu pro žadatelejednoznačně vítá.Zároveň považuje za důležité, že nedošlo k úpravě míry dotace a hlavních parametrů programu a je zachována jeho stabilita a předvídatelnost.

Program Nová zelená úsporám, který Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo 1. dubna, je zhruba v polovině. Zájem o něj ale není tak velký, jak si MŽP představovalo. Byť řada projektů je v přípravě, hodně zájemců odrazujesložitá administrativa. Ministerstvo chcenyní program zjednodušit, zatraktivnit a čerpání peněz tak urychlit.

"Potřebujeme Novou zelenou úsporám rozhýbat, takže vítáme plánované zjednodušení administrativy či větší medializaci programu. Příliv investic do energeticky úsporného stavebnictví má dle řady studií[1]velké multiplikační efekty do české ekonomiky. Absorpční kapacitu jen v segmentu rodinných domů odhadujeme na 4 až 7 miliard ročně. K tomuto číslu bychom se ideálně měli blížit," komentoval návrhy ministerstva ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Jedním z konkrétních opatření, které ministerstvo navrhuje, je navýšení dotace na zpracování projektu z 10 na 20 tisíc korun. "To je jednoznačně krok správným směrem, projekt žadatele vyjde i na 40 tisíc korun a jeho cena je dle našich informací pro mnoho lidí bariérou podání žádosti," uvažuje Holub. Žadatelé také nově nebudou muset přikládat doklad o projednání záměru se stavebním úřadem, úředně ověřenou plnou moc nebo doklad o vlastnictví bankovního účtu.

Ministerstvo také přišlo s lehkýmuvolněnímenergetických podmínek a umožňuje tak do jisté míry i realizaci dílčích opatření, třeba pouze zateplení, bez výměny oken. "To je dvousečné,protože volnější podmínky mohou znamenat, že žadatel dům zrekonstruuje jen částečně, zablokuje si tím potom možnost udělat kompletní energeticky úsporné renovace a nedojde k požadované úspoře energií, kvůli čemužsamotný program vznikl," uvažuje Holub. Šance pro budovy tak doporučuje žadatelům, aby si rozmysleli nejen první krok, který chtějí realizovat, ale všechny následné kroky až k celkové renovaci domu.

Mezi návrhy na zatraktivnění programu zaznívala i možnost navýšení míry investiční podpory pro jednotlivé žadatele. To Šance pro budovy odmítá. "Takový krok bypodkopával důvěru žadatelů v dlouhodobě stabilní podmínky programu a jen by rozkolísal trh," varuje Holub. Dle propočtů Šance pro budovy je navíc míra investiční dotace srovnatelná se štědrou první Zelenou úsporám.

Pro rok 2014 je v programu alokováno 1,9 miliardy korun. Žádosti je možné podávat až do 31. října 2014.


[1] Studie Srovnání makroekonomických dopadů národních

programů pro zvyšování energetických standardů

budov s jinými, státem financovanými alternativami, Zámečník, Lhoták 2012, dostupné ZDE: http://www.sanceprobudovy.cz/wp-content/uploads/2013/02/zamecnik_manazersky_souhrn1.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů