Pátek, 19. dubna 2024

Ekologického oskara může získat akce Ukliďme Česko

Ekologického oskara může získat akce Ukliďme Česko

Ekologického oskara, jak se přezdívá ocenění nejlepších energetických projektů Energy Globe Award ČR, může letos získat například akce Ukliďme Česko či stánek s občerstvením napájený pouze solární energií. Na tiskové konferenci to uvedli organizátoři soutěže. Celkem se do soutěže přihlásilo 242 projektů, odborníci z nich vybrali tři nejlepší v každé ze čtyř kategorii. Ty nesou názvy Obec, Firma, Kutil a Mládež. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 6. října ve Vinohradském divadle v Praze.

Dobrovolnická akce Ukliďme Česko pomohla sesbírat 350 tun odpadu a zlikvidovala přes 500 černých skládek. Pořadatelé chtěli přimět lidi k uklízení okolí a upozornit na problém černých skládek. Akce se zúčastnilo 6200 dobrovolníků.

Stánek z Plzně, který je nezávislý na veřejné distribuční elektrické síti soutěží v kategorii Kutil. Byl postaven ze dřeva z okolí Plzně. Kromě něj může kategorii vyhrát energeticky úsporné bydlení u lesa v Brně.

V kategorii firem se o vítězství uchází bateriový autobus Škoda Perun z Plzně. Má odlehčenou karosérii, stanoviště řidiče vybavené dotykovými panely a klimatizaci vozu zajištěnou z energie baterií.

Nominována je i nová technologie výroby alternativy zemního plynu z odpadů a regulátor, který stabilizuje napětí z fotovoltaické elektrárny.

Blackout jihočeských divadelníků

V kategorii mládež se soutěže účastní i Jihočeské divadlo z Českých Budějovic, které v roce 2014 uvedlo hru Blackout. Jde o groteskní thriller zabývající se dopadem výpadku elektrického proudu na civilizaci. Tvůrce napadlo divadelní hru propojit s besedami a udělat tak z kulturního zážitku vzdělávací projekt, který má za cíl oslovit až 2500 studentů během deseti besed. Samotné představení vidělo už přes 3000 diváků.

Soupeři budějovických je návrh a stavba energeticky plně soběstačného domu z dílny ČVUT v Praze a soutěž "Vyrob si svůj Stirlingův motor", při které je úkolem studentů sestrojit funkční model tohoto stroje.

Mezi obcemi vyhraje buď pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích, projekt úspory tepla na školských objektech v Písku nebo změna topného systému mateřské školy Kamenný Újezd.

Loňský vítěz z Mikulova

Loni "ekologického oskara" získal Jiří Marian z Mikulova s projektem vinařství Galant, v němž se skleníkové plyny využívají k výrobě vína a wellness programu pro návštěvníky.

Ocenění Energy Globe Award ČR vyhlašuje šest let energetická firma E.ON. Jejím cílem je vyznamenat energeticky úsporné projekty, které šetří energii, přírodu, využívají obnovitelné zdroje a celkově přispívají k ochraně životního prostředí. Kromě rozhodování odborníků ve čtyřech kategoriích se mohou do hlasování zapojit lidé. Z 12 nominovaných zvolí nejsympatičtější projekt. Hlasovat lze prostřednictvím SMS nebo na webu www.energyglobe.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů