Středa, 24. dubna 2024

Ministr zdražování vody

Ministr zdražování vody

Když chcete někomu vytáhnout z kapsy peníze, hodí se vznešené odůvodnění. Ministr životního prostředí Brabec to dobře ví, a tak obhajuje zvýšení poplatků za čerpání podzemní vody hrozbou sucha: Když bude voda dražší, bude se čerpat méně.

Vypadá to přesvědčivě, ale ve skutečnosti to tak nefunguje. Aby se obcím a firmám vyplatilo investovat do jiného zásobování vodou, musely by poplatky za čerpání podzemní vody vyletět o stovky procent. Zdražení, které Brabec plánuje, je řádově nižší, takže žádnou významnější úsporu vody nevyvolá. Čerpat se bude dál. Namístě je proto otázka, zda primárním smyslem ministerské akce není spíš snaha vytáhnout další peníze z vodárenského byznysu ve prospěch fondu životního prostředí, který Brabec ovládá.

Vysychání Česka je v každém případě obrovský problém. Dokazuje, že částí politiků a publicistů vysmívané klimatické změny jsou realitou. Ve středoevropských podmínkách se projevují vyšší frekvencí extrémních jevů, jako jsou na jedné straně záplavy a na druhé právě sucha. Jde o složitý komplex, který vyžaduje promyšlenou obrannou reakci. Rizika, která nese jednostranný přístup, ilustruje příklad z Jablonce nad Nisou, kde po stavbě protipovodňové štoly zmizela voda ze studní.

Od Brabcova ministerstva potřebujeme dlouhodobý plán, jak se vyrovnat se změnami klimatu. Leitmotivem by mělo být hledání způsobů, jak udržet vodu v krajině tak, aby sloužila, ale neničila. Aby ekosystém poskytoval služby a nebyl zdrojem destrukce. Řešení mohou představovat nové lesy, poldery a podobně. Zvyšování poplatků za podzemní vodu pro obce a firmy by v každém případě mělo přijít až ve chvíli, kdy bude jasné, co, proč a jak je potřeba udělat. Pokud se tedy Brabec chce zapsat do historie jako skutečný ministr životního prostředí. Ne jen jako ministr zdražování vody.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů