Úterý, 16. dubna 2024

MŽP hledá způsob, jak kontrolovat domácí topeniště

MŽP hledá způsob, jak kontrolovat domácí topeniště

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hledá způsob, jak by se mohly kontrolovat domácí zdroje na vytápění. Chce tak řešit nelegální pálení škodlivých materiálů, které znečišťuje ovzduší. Navrhuje proto znovu upravit zákon o ochraně ovzduší. Na pondělním jednání vlády předložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) analýzu problémů a návrhy, jak by se kontroly mohly provádět.

Překračované limity polétavých částic prachu (PM10) negativně působí na ovzduší a zdraví Čechů. Znečištění ovlivňuje i typ a stáří spalovacího zařízení, jak se obsluhuje a udržuje, a hlavně kvalita paliva. Úřad v analýze upozorňuje, že často se v českých domácnostech pálí odpad.

"Ačkoliv je materiál předkládán vládě pro informaci, chceme zahájit diskuzi nad jeho výsledky, neboť je nutné přistoupit k nějakému řešení tíživé situace spojené se spalováním nevhodných materiálů v domácnostech, a tím značnému zatížení životního prostředí," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Změně zákona musí podle ní předcházet informační kampaň mezi veřejností, která upozorní na zplodiny a jejich závažné zdravotní dopady.

"Dále musí stát dát občanům možnost za značné finanční podpory vyměnit starý kotel za nový nízkoemisní," doplnila. V nejvíce znečištěném Moravskoslezském kraji už podobná kampaň běží, jde o studentský projekt EMISE. Podle ministerstva by se měl rozšířit po celé republice. Na severu Moravy sbírají studenti informace a názory od veřejnosti, lidé jim sami posílají fotky komínů, kde se zřejmě "špatně" pálí.
Aktuálně se na výměnu starých kotlů za nové ekologické poskytují "kotlíkové" dotace. MŽP v současnosti vyjednává s Evropskou komisí o uvolnění devíti miliard korun na výměnu kotlů na uhlí za nové v rámci nového programového období Operačního programu Životní prostředí. Podle Roubíčkové by devět miliard mělo pokrýt zhruba 150 tisíc nových kotlů.

MŽP v analýze například navrhuje předložit úpravu zákona o ochraně ovzduší, který by za jasně definovaných přísných podmínek umožnil v některých problémových případech kontrolu znečištění přímo u zdroje. Prováděla by ji pověřená úřední osoba, například za asistence městské policie a odborníka, a to po důvodném podezření opakovaného porušování zákona. Provozovatel by mohl platit pokutu.

Kontrola domácností je podle Roubíčkové ten nejzazší krok, navíc by musela podléhat přísným podmínkám. "Určitě je to citlivá věc, ale stejně jako má člověk právo na svůj majetek, má také ústavní právo na životní prostředí. Ostatně tím se materiál rovněž zabývá," dodala.

MŽP očekává, že statisíce českých domácností budou ještě dlouhou dobu závislé na vytápění pevnými palivy. Podle posledního "Sčítání lidí, bytů a domů z roku 2011" má zhruba 660 tisíc bytů v bytových a rodinných domech jako hlavní zdroj vytápění spalování pevných paliv.

Vláda už v roce 2007 přijala národní program na snižování emisí a uložila ministerstvu pracovat na druhé etapě ekologické daňové reformy a připravit komplexní novelu zákona o ochraně ovzduší. Ta má řešit mimo jiné i kontroly malých spalovacích zdrojů v domácnostech. Zákon o ochraně ovzduší už řeší lokální spalovací zdroje, například povinnými kontrolami jednou za dva roky a požadavky na spalovací kotle uvedené na trh.
Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů