Pátek, 29. března 2024

Změňte zákon o dětských skupinách!

Změňte zákon o dětských skupinách!

Poslanci ČSSD a ANO prosadili zákon, podle kterého bude jedinou povolenou formou pravidelné péče o malé děti tzv. dětská skupina. Hrozí tak např. zánik nejméně třítisíc míst pro děti navštěvující lesní školky. Zákon nyní čeká na schválení Senátem - je to poslední šance na jeho změnu nebo zamítnutí.

Pro změnu či zamítnutí zákona existuje řada důvodů:
1. Je třeba zachovat to, co dobře funguje a nelikvidovat rodiči osvědčená zařízení, která mají jiné parametry než dětské skupiny. Dětské skupiny jsou vítány, řadě rodičům mohou pomoci, ale nemá to být to jediné, co je mimo mateřských škol v péči o děti možné.

2. Veřejnost se nedozvídá úplnou pravdu - zákon je prezentován jako nová alternativa, ve skutečnosti je to omezení současných možností - dětské skupiny budou jedinou schválenou formou péče o děti, všem jiným hrozí vysoké sankce.

3. Poslanci slibovaný rok na vyřešení situace lesních MŠ je nereálný optimismus a politický alibismus. Asociace lesních MŠ usiluje o legislativní ukotvení lesních školek od svého vzniku v roce 2011, postoj klíčového Ministerstva zdravonictví se postupem času mění k horšímu, nyní otevřeně říká, že nelze ustupovat z nastavených parametrů pro MŠ a dětskou skupinu. Jak to tedy mohou zákonodárci do roka vyřešit?


4. Rušit existující zařízení je plýtvání prostředky, a to často i z veřejných zdrojů. Řada organizací vybudovala zázemí dle vzoru zahraniční i domácí dobré praxe, nikoli podle parametrů dětské skupiny, nyní by byly nuceni je zavřít nebo nákladně přestavovat.


5. Je otázka, kolika rodičům dětské skupiny skutečně pomohou, pokud se vlivem zákona se jiné již existující možnosti zavřou.

Žádáme Senát, aby rozhodl pro

a) přijetí pozměňovacího návrhu ve smyslu volitelné registrace
b) zamítnutí zákona

Petici je možno podepsat zde - www.e-petice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů