Úterý, 19. března 2024

Dovoz elektřiny z Gruzie do Turecka dosáhne rekordních hodnot

Dovoz elektřiny z Gruzie do Turecka dosáhne rekordních hodnot

Turecko začalo importovat kolem 275 megawattů elektrické energie (měsíčně) od Gruzie prostřednictvím soukromých energetických společností, oznámili vedoucí pracovníci agentuře Anadolu v úterý večer. Již dříve Turecko dováželo z Gruzie denně přes 300 tisíc kilowatů elektřiny za hodinu. V současné době bude importovat denně 5 milionů kilowatů za hodinu elektřiny.

ilustrační obrázekTři soukromé firmy dovážející elektřinu z Gruzie, Aksa, Energo-Pro a KGM Energy uzavřely licenční smlouvu na 275 megawattů energie s tureckou společností Turkey's Energy Market Regulatory Authority (EMRA). Na 275 megawattů elektrické energie bylo převedeno do Turecka skrze elektrické vedení Ahiska-Borcka.

Energetické společnosti převedly elektřinu zejména z důvodu vysokých konkurenčních cen, než umožnují úspory domácí produkce Turecka. Turecko s Gruzií založili vedení elektrického proudu Ahiska-Borcka v prosinci 2013, ale Turecko doposud nedosáhlo svých cílových dovozů z Gruzie. Hlavním důvodem je nedostatek dešťových srážek v tomto roce, což má také dopad na schopnost vytváření kvóty vodní energie. Gruzie je bohatá na zásoby vody a jejím hlavním zdrojem energie jsou převážně vodní elektrárny.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení CzechTrade v Istanbulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů