Čtvrtek, 28. března 2024

Rotterdam staví nový terminál na zkapalnělý zemní plyn

Rotterdam staví nový terminál na zkapalnělý zemní plyn

Rotterdamský přístav získá nový terminál na zkapalněný zemní plyn LNG pro menší spotřebu. Takto chce Rotterdamský přístav dát impuls na používání zkapalnělého plynu LNG jako pohonnou hmotu pro transportní sektor v Nizozemsku a Severozápadní Evropě. Terminál budou stavět firmy Vopak a Gasunie. S novým terminálem se může LNG plyn používat jako pohonná hmota pro lodě, trajekty, nákladní auta a průmysl.

Nové nařízení
Vopak a Gasunie očekávají, že LNG plyn se bude stále častěji používat jako pohonná hmota pro lodě, protože od roku 2015 budou platit nová pravidla pro vypouštění emisí na moři. Díky používání LNG jako pohonné hmoty mohou lodě vnitřní lodní dopravy, trajekty a také těžce naložená nákladní auta snížit emise o 20 procent.

Na Maasvlakte, část Rotterdamského přístavu, stojí již 3 velké nádrže na plynová paliva. Tyto nádrže se postavily již před dvěma lety za jednu miliardu Euro. Ale protože je ruský plyn v současné době levnější, jsou nádrže skoro prázdné.

Alternativa
Zkapalnělý zemní plyn LNG je stále častěji označován jako možná alternativa za plyn z Ruska. Zkapalnělý plyn má však výhodu, že se nemusí dopravovat potrubím z Ruska. Tento plyn se pumpuje ze země mimo jiné na Středním Východě. Poté se ochlazuje na minimálně 162 stupňů Celsia. Plyn je poté zkapalnělý a 600 krát zmenší svůj objem. Díky tomu se dá přepravovat na lodích.

Investice
Zkapalnělý plyn, který v současné době přichází do Nizozemska se pumpuje v Kataru. Tam stojí jedna z největších fabrik na světě, která zkapalňuje plyn. Nizozemský ministr Kamp očekává, že velká část zkapalnělého plynu bude v budoucnu dovážena z USA. Zde se těží hodně břidlicového plynu, díky čemu je cena nižší.

Zpracovalo zahraniční zastoupení CzechTrade v Rotterdamu - Nizozemsko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů