Čtvrtek, 25. dubna 2024

Agrofert posílí ve čpavku

Agrofert posílí ve čpavku

Skupina Andreje Babiše na Slovensku získala daňové úlevy a výstavba továrny za více než osm miliard korun může začít.

Společnost Agrofert chystá svou zatím největší investici. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by ve slovenském Duslo Šal'a už během následujících čtyř mesíců začít stavba závodu na výrobu čpavku za 300 milionů eur, tedy 8,2 miliardy korun.

"Ano, mohli bychom začít stavět do konce roku. Bude záležet na tom, jak rychle se budeme schopni dohodnout s potenciálním dodavatelem," říká v rozhovoru pro HN šéf divize hnojiv a paliv Agrofertu Petr Cingr. S otevřením závodu, který Duslu pomůže k navýšení výroby čpavku z 200 tisíc na 300 tisíc tun ročně, se počítá v roce 2017.

Ještě před pár měsíci se přitom hovořilo i o přesunu výroby čpavku do jiných lokalit, slovenskému závodu pomohla až před dvěma týdny přislíbená investiční pobídka. "Vždy jsme říkali, že máme tři možnosti - německé SKW, Lovosice a Šalu -, kde můžeme závod postavit. Jako každý investor jsme chtěli vybrat nejvýhodnější možnost," říká Cingr.

Agrofert nakonec získá 10letou úlevu na dani ve výši až 56 milionů eur (cca 1,5 miliardy korun). "Rozhodně se ale nejedná o dotaci, navíc budeme mít na úlevu nárok jen v případě, že budeme mít daňový základ vyšší než v referenčních letech 2013 a 2014," dodává.

Závislost na plynu

Investice směřuje do odvětví, které je pro Agrofert současného ministra financí Andreje Babiše stěžejním. Výroba hnojiv a biopaliv, kam čpavek spadá, v loňském roce tvořila 35 procent EBITDA (zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace) celého Agrofertu, pod který patří více než dvě stovky firem. A podíl se bude navyšovat - Agrofert v Duslu již loni zahájil výstavbu nové jednotky na výrobu močoviny za 519 milionů korun.

Ta má pro Agrofert velký potenciál i díky dopravě. Duslo i SKW ji přidávají do tzv. AdBlue, což je kapalina složená z močoviny a vody, která u dieselových motorů snižuje emise. Rozkládá totiž výfukové plyny a místo škodlivých oxidů dusíku z výfuku odchází vodní pára a dusík. Bez AdBlue není de facto možné u naftových motorů splňovat emisní limity Euro IV a vyšší. Právě tímto směrem poputuje většina navýšení výroby na Slovensku.

Loňský rok ale k tomuto odvětví zrovna přívětivý nebyl. EBITDA divize hnojiv a paliv Agrofertu meziročně spadla o 23 procent na 4,8 miliardy korun, tržby vzrostly na 52,4 miliardy. Klenot Babišova impéria, německá továrna na čpavek SKW Piesteritz, která ještě v roce 2011 vygenerovala EBITDA 3,34 miliardy korun, loni Agrofertu vynesla jen něco málo přes dvě miliardy.

"Pokud je srovnáte s obratem, tak propady zisku nejsou nějak drastické. Je to komoditní byznys a na něm nemůžete dělat dlouhodobě marži v řádu desítek procent. Ziskovost stále vnímáme jako přiměřenou a nevidíme na poklesech nic dramatického," říká Cingr.

U lovosického Preolu, který vyrábí hlavně biopaliva, je stěžejní cena ropy - s tou se pohybuje i cena vyráběného biodieselu. Naopak výroba čpavku a dále i močoviny a hnojiv je silně navázána na ceny zemního plynu. "Suroviny zde tvoří asi 80 procent nákladů - čpavek je základní výrobek, který se vyrábí z plynu. Naštěstí pro nás rostou a klesají ceny produktů spolu s cenami plynu, jedná se o jakýsi přirozený částečný hedging," říká Cingr.

I díky závislosti na cenách plynu měl Agrofert obavy z vývoje na Ukrajině, popřípadě z dopadů tamní krize na ceny této komodity. "Co se Ukrajiny týče, tak půlka lidí říkala, že se nestane nic, a druhá půlka, že půjdou ceny plynu nahoru. A měla pravdu ta první půlka - cena plynu na Ukrajinu nějak významně nereagovala. Možná také proto, že ho po teplé zimě byl dostatek," říká Cingr.

Maďarsko a Balkán

Investice do slovenské chemičky není ale jediným počinem Agrofertu v regionu. Babišova firma měla zálusk i na největší chorvatskou chemičku Petrokemija, v červnu však z obchodu sešlo. "Projekt ještě není úplně mrtvý, ale stále je tam řada především ekologických rizik. Zda do něj půjdeme, uvidíme zhruba v září," říká Cingr.

Na počátku července firma také převzala největšího maďarského výrobce jedlých olejů - firmu NT Group, u které se nyní finalizují dohody se zákazníky a určuje prodejní cena. Tu Cingr odmítl sdělit, obrat firmy se nicméně pohybuje těsně pod čtyřmi miliardami korun. Pro jinak široce rozkročený Agrofert jsou jedlé oleje novinkou. Podle Cingra ale maďarská firma zapadá do jejich integrační strategie "z pole až na vidličku". V zemi již vlastní několik tisíc hektarů půdy a předloni převzal od firmy IKR Zrt. i distribuční síť zemědělských komodit.

Nový závod na výrobu čpavku bychom v Duslu mohli začít stavět do konce roku. Bude záležet na tom, jak rychle se budeme schopni dohodnout s potenciálním dodavatelem.
Petr Cingr
šéf divize hnojiv a biopaliv Agrofertu

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů