Pátek, 29. března 2024

Dubaj postaví turistům klimatizované město

Dubaj postaví turistům klimatizované město

Stížnostem na těžko snesitelné letní teploty, které řeší sousední Katar v souvislosti s pořádáním fotbalového mistrovství, se dubajský vládce Muhammad bin Rašíd al-Maktúm rozhodl čelit radikálně. V rámci jednoho ze svých nejambicióznějších projektů nechá klimatizovat nejen budovy, ale i celé ulice, parky a veřejná prostranství v Dubaji.

"První město světa s kontrolovanou teplotou," jak ho šajch al-Maktúm tento měsíc představil, bude mít rozlohu přes čtyři kilometry čtvereční.

Prostor bude zastřešen průhledným odklápěcím krytem, který se bude v chladnějších zimních měsících otevírat. Projekt, jehož cenu odhadují developeři na víc než šest miliard dolarů, je zaměřen především na turisty - Dubaj chce s jeho pomocí docílit toho, aby se stala celoroční destinací.

Letním čtyřicetistupňovým teplotám se lidé vyhnou pobytem pod klimatizovanou střechou, která propojí přes sto hotelů, budoucí největší obchodní dům světa "Mall of the World", nemocnice, nákupní a kulturní čtvrti, stejně jako sedm kilometrů ulic.

"Zelená" Dubaj

Energeticky náročné projekty zaměřené na konzum ale v Perském zálivu stále častěji vyvolávají nesouhlas ekologů. Právě používání klimatizace přispívá k tomu, že země v této oblasti mají jedny z největších spotřeb elektřiny na světě - kromě Spojených arabských emirátů jsou to především Kuvajt a Katar.

Přimět své obyvatele šetřit se bohatým monarchiím příliš nedaří. Zásoby ropy však zároveň rychle ubývají. V módě tak začíná být stavění "zelených budov".

K nim má patřit jak "Mall of the World", jehož detailní technické plány zatím nebyly zveřejněny, tak například vesnice budovaná pro výstavu Expo 2020. Dubaj slibuje, že polovina její energetické spotřeby bude pokrývána z obnovitelných zdrojů, zejména ze sluneční energie.

"Potenciál solární energie je tu obrovský. Je možné, že jednou pokryje víc než dvojnásobek současné spotřeby elektřiny," řekl Graeme Sims z dubajského regulačního úřadu pro vodu a elektřinu.

Nakolik myšlenku "klimatizovaného města" ocení návštěvníci, zatím není jisté. Společnost Dubai Holding, která ambiciózní projekt řídí, předpovídá miliony návštěvníků ročně.

Sázka na Expo

Dubaj dodnes dluží bankám miliardy dolarů, které musí splácet po splasknutí realitní bubliny v roce 2009. Kanceláře i byty se od té doby prodávají hůře, některé zůstaly prázdné. Sázka na turisty ale Dubaji vychází. Loni přijelo 11 milionů návštěvníků. Rychle stoupá především počet turistů ze zemí východní Asie, Indie a Číny.

Do roku 2020, kdy pořádá výstavu Expo, se chce stát Dubaj nejnavštěvovanějším městem světa.


6,8 mld. USD

bude podle odhadů developerů projekt stát. Jeho celková rozloha je 4,5 čtverečního kilometru.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů