Sobota, 20. dubna 2024

Letos potřetí byli odhaleni pašeráci slonoviny

Letos potřetí byli odhaleni pašeráci slonoviny

Již potřetí v tomto roce byli odhaleni pašeráci sloních klů na letišti Václava Havla. Ve středu zadrželi celníci cestujícího, který se pokoušel nezákonně vyvézt do Asie 15 ks slonoviny o celkové hmotnosti 23,76 kg.

Podle pracovníků České inspekce životního prostředí se jedná o kly slona afrického a zabavené kly pocházely ze 4 sloních jedinců.

Veškeré kly byly cestujícímu příkazem zabaveny a staly se tak majetkem státu. O jejich dalším osudu bude rozhodovat Ministerstvo životního prostředí, exempláře jsou obvykle nabídnuty organizacím k výukovým, výstavním či vědeckým účelům.

V roce 2014 byly zadrženy již dvě zásilky sloních klů, které směřovaly do Vietnamu. První případ byl odhalen v lednu, kdy byla zabavena slonovina o celkové hmotnosti 33,05 kg. V červnu zadrželi celníci 35,3 kg sloních klů. Dále máme informace o dvou případech pašování slonoviny z Německa, kdy se jednalo o 31 kg a 62 kg této komodity, tu se snažili vyvézt čeští občané vietnamského původu do Asie.

Sloni jsou zařazeni do přílohy A/I úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), jsou tedy jedněmi z nejpřísněji chráněných živočichů. Slonovina je velmi tvrdý materiál a používá se hlavně na luxusní řežby a dekorativní předměty. Její cena se na asijském trhu pohybuje kolem $ 1 500 za kilogram, na čínském trhu je cena téměř dvojnásobná, $ 2 865 za kilogram.

Případ byl předán Policii ČR a bude dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Jana Rambousková

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů