Pátek, 29. března 2024

Program Panel 2013+ představuje řadu novinek

Program je zajímavý pro majitele domů, kteří uvažují o provedení nové tepelné izolace na domech zateplených zastaralými technologiemi, či mají v plánu vybudovat kotelnu.

Program Panel 2013+ představuje řadu novinek

Úvěrový program na opravy a modernizace bytových domů patří mezi produkty, o které je mezi žadateli tradičně velký zájem. Od letošního léta ho bude možné nově využít pro více typů rekonstrukcí, a to za velmi příznivých podmínek. Státní fond rozvoje bydlení má pro Panel 2013 + na letošní rok vyhrazeno 800 mil. Kč.

V průběhu července došlo k novelizaci Nařízení vlády č. 468/2012 Sb., které upravuje poskytování podpory na opravy a modernizace bytových domů. Podnětem pro novelizaci bylo jednak schválení notifikace programu Panel 2013 + v prosinci 2013, dále také požadavky žadatelů na rozšíření výčtu uznatelných výdajů, na které lze čerpat úvěr. Obě tyto změny přinášejí příjemcům výrazné zlepšení podmínek.

Nově lze využít program Panel 2013 + na přebudování nebo vybudování zcela nových balkónů či lodžií, a to i za podmínky, že se zvětší užitná podlahová plocha. Dále je program zajímavý pro majitele domů, kteří uvažují o provedení nové tepelné izolace na domech zateplených zastaralými technologiemi, či mají v plánu vybudovat kotelnu. "Naším cílem je komplexní údržba bytového fondu, aby docházelo nejen k energetickým úsporám, ale i k prodloužení jeho životnosti a zvyšování kvality bydlení," vysvětluje ředitelka SFRB Eva Helclová.

Změny se nově týkají i pravidel pro poskytování veřejné podpory v rámci úvěrového programu Panel 2013+. Zatím bylo možné žádat o úvěr v režimu de minimis, podle něhož smí žadatel čerpat veřejnou podporu, jejíž součet nepřekročí částku 200 tisíc eur za tři po sobě jdoucí účetní období. "Toto pravidlo se ukázalo limitující pro velká bytová družstva či obce, kde k vyčerpání povolené veřejné podpory již došlo v minulosti nebo k němu dojde při poskytnutí úvěru pro několik bytových domů," podotýká Eva Helclová. Režim de minimis zůstává zachován, žadatel v něm bude moci požádat o úvěr až do 90% rozhodných výdajů. Nebo bude moci žádat v notifikovaném režimu (bez podmínky de minimis), získat však bude moci úvěr do výše 75% rozhodných výdajů. Novela nařízení přináší změny i v administrativní části programu: již není potřeba předkládat průkaz energetické náročnosti, ale doklad o energetických úsporách s vyčíslenou hodnotou energetických úspor. Tento doklad žadatel získá jako součást energetického posudku.

Všechny uvedené změny budou zapracovány do dokumentů pro podávání žádostí v programu PANEL 2013+ a zveřejněny na našich stránkách www.sfrb.cz

Žádosti dle původního nařízení vlády lze podávat nejpozději do 7. 8. 2014 včetně (musí být doručena SFRB), nové žádosti smějí být podány nejdříve 8. 8. 2014.

Zdroj: Státní fond rozvoje bydlení

Soubory ke stažení

TZ-Novinky v programu Panel 2013+ (72 kB)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů