Úterý, 19. března 2024

Spojené Arabské Emiráty vyhlásily vesmírný program, jehož hlavním cílem bude uskutečnit v roce 2021 misi na Mars

Spojené Arabské Emiráty vyhlásily vesmírný program, jehož hlavním cílem bude uskutečnit v roce 2021 misi na Mars

SAE vyhlásily vesmírný program, jehož cílem je uskutečnit v roce 2021 (50. výročí založení SAE), arabskou misi (pod vedením SAE) na Mars. Mise bude zatím bez lidské posádky. Jde o symbolický čin demonstrující pokrok a vyspělost současného arabského světa, záměrně kontrastující se současnými snahami islámských extrémistů (zejména ISIS v Iráku) vrátit čas do doby prvních arabských chalifátů. Strategickým záměrem je zapojení SAE mezi světové hráče s vlastními vesmírnými programy. Doprovodným efektem bude vybudování materiální a intelektuální základny, strukturální změna ekonomiky, snížení její závislosti na ropě a plynu a další posun na cestě ke znalostní ekonomice.

V den 10. výročí úmrtí zakladatele Spojených arabských emirátů šejcha Zayada bin Sultana Al Nahyana vyhlásila vláda svůj plán uskutečnit v roce 2021 první arabskou misi na Mars. Rok 2021 nebyl vybrán náhodně. V tomto roce budou SAE slavit 50. výročí svého založení, resp. sjednocení jednotlivých emirátů šejchem Zayadem.

Uskutečnění mise na Mars (zatím bez posádky) je ale spíše symbolickým cílem vyhlášeného vesmírného programu. Jedná se o velkorysé gesto oslavující schopnosti současného arabského světa, nezadržitelný pokrok, který ostře kontrastuje s radikálními islámskými ideologiemi snažícími se o návrat ke kořenům islámu, středověkému myšlení a striktnímu výkladu koránu. (Pozn. ZÚ: mimochodem ještě do doby cesty prvního arabského kosmonauta do vesmíru, saúdského prince Sultana bin Salmana, který se stal členem posádky raketoplánu Discovery v roce 1985, zastával nejvyšší saúdský muftí šejch Abdulaziz bin Baz názor, že je země placatá. Tento názor změnil až poté, co mu princ Sultan z paluby raketoplánu osobně sdělil opak)

Strategickým záměrem a vizí vládců SAE je zapojení SAE mezi světové hráče s vlastními vesmírnými programy a potažmo tak rozšířit vlastní výzkum, vývoj a inovace. Vesmírný program, do něhož mají být zapojeny i další arabské země (Pozn. Tyto země zatím nebyly jmenovány, nicméně se dá předpokládat úzká kooperace s KSA, která má v oblasti vesmírného výzkumu také velké ambice), bude nezbytně vyžadovat vybudování značných kapacit, a to jak materiálních, tak i z oblasti lidských zdrojů. Tyto kapacity mají napomoci z dlouhodobého hlediska restrukturalizaci ekonomiky SAE, snížení závislosti na ropných zdrojích a postupnému vytvoření znalostní ekonomiky, kde by klíčové pozice ve výzkumu a vývoji a dobývání kosmu zastávali místní občané. Těm může celosvětově prestižní vesmírný program zatraktivnit pracní místa v této oblasti.

Nejbližším krokem programu je vytvoření vesmírné agentury, která bude plánovat, koordinovat a provádět dohled nad nově zaváděným "vesmírným průmyslem". Současně bude zajišťovat transfer potřebných technologií ze zahraničí do SAE. Agentura bude přímo odpovědná vládě, nicméně bude mít finanční a administrativní nezávislost. Mise na Mars bude jen jeden z prvotních úkolů agentury, strategickým cílem bude vytvoření nového odvětví průmyslu, které by do budoucna mělo být (podle současné vize místních vládců) jednou z klíčových oblastí národní ekonomiky.

SAE není v oblasti vesmírných technologií nováčkem, jejich investice v této oblasti již dosáhly celkem 4 mld. USD. Jde zejména o telekomunikační satelitní techniku firem Al Yah Satelite (má již 2 satelity na orbitu, vypuštění třetího se očekává v roce 2016), Thuraya Satelite Telecomunications, Dubai Sat, Mubadalla Aerospace. Emirates Institution for Advance Science and Technology (EIAST) pracuje na projektu arabského satelitu (s původními arabskými technologiemi), jehož vypuštění na orbit je plánováno na rok 2017.

V současné době nezodpověděnou otázkou je, jakým způsobem SAE hodlají exklusivní technologie pro cestu na Mars a dobývání vesmíru získávat. Zda půjdou cestou vlastního vývoje (což nemohou do roku 2021 stihnout), nebo si příslušné technologie a služby nakoupí v zahraničí, v lepším případě pak donutí zahraniční firmy, aby svoji výrobu přenesly na půdu SAE. ZÚ bude v každém případě tuto oblast bedlivě sledovat a hledat cesty, jak do tohoto programu zapojit i české firmy.

Vypracoval: Ing. Petr Vlk, 17.7.2014, ZÚ Abu Dhabi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů