Čtvrtek, 28. března 2024

Rozhovor o budoucnosti třídění odpadu s jednatelem Nehlsen Třinec (2013)

Rozhovor o budoucnosti třídění odpadu s jednatelem Nehlsen Třinec (2013)

Rozhovor o historii, současnosti a budoucnosti třídění u nás i v Evropě s Tomášem Sabovčikem, jednatelem Nehlsen Třinec, společnosti nakládající s opady v Třinci a okolí.

1) Kam až sahá historie třídění odpadu v dějinách lidské společnosti?

Lidé třídili odpady už v době, kdy se tak ani nenazývaly. Věci, které byly pro některé lidi nepotřebné a byly odloženy někam na hromadu, přilákaly jiné lidi, kteří z této hromady vytahovali věci nebo materiály, které ještě mohli použít nebo zhodnotit.(poznámka : ty opravdu nepoužitelné vyhodili např. do řeky, tento způsob chování jako by zůstal v některých lidech zakódován ). Prvním průmyslově využitelným odpadem byl asi železný šrot, který se začal používat pro výrobu oceli již ve druhé polovině 19. století. Ve 20 století, když se zdražily suroviny, se naučili lidé i jiný odpad, například komunální odpad, třídit a dále průmyslově recyklovat, využívat ve formě druhotných surovin.

2) Kdy se s tříděním komunálního odpadu začalo v Třinci a kdo stál u jeho začátků?

První moderní kontejnery na sběr tříděného skla v Třinci se objevily v roce 1994, první Kontejnery na sběr tříděného papíru a plastu se objevily v Třinci za několik měsíců. Kontejnery tehdy začaly rozmísťovat Technické služby města Třinec pod vedením ředitele Ing. Leopolda Škuty. V roce 1996 došlo v Třinci k rozhodnutí postavit ruční mechanizovanou třídící linku na papír a plasty, která je dodnes v provozu.

3) Jak si dnes stojíme v porovnání se zbytkem republiky a s vyspělou Evropou?

Třinec patří v tříděném sběru papíru, plastu a skla k nejlepším v České republice, na 1 občana zatím připadá cca 56 Kg sesbíraného papíru, plastu a skla za rok. Toto sleduje a vyhodnocuje společnost EKO-KOM. Nejlepší státy v Evropě dosahují na 1 občana okolo 130 kg sesbíraného papíru, plastu a skla a dalších složek za rok. Nová třídírna v Konské by měla přispět k tomu aby město Třinec mělo nejlepší zařízení pro vzniklé odpady minimálně V Moravskoslezském kraji. Předpokládáme, že Třinec bude po uvedení nové třídící linky do provozu absolutně nejlepší třídící město v České republice a dosáhne minimálně na 1 občana 76 kg sesbíraného papíru, plastu a skla ročně. Třinec se tak může přiblížit k nejlepším v Evropě.

4) Je manuální třídění odpadu fyzicky náročné?

Ruční třídění je fyzicky velmi náročné, jedná se těžkou práci. Lidé, především však ženy, stojí u běžícího pásu, musí přitom sledovat tok různorodého odpadu a rychle vybrat požadovaný druh materiálu a většinou i jeho barvu. Za směnu na třinecké třídící lince tímto způsobem projde lidskýma rukama průměrně cca 6-7 tun tříděného odpadu.

5) Existují nějaké modernější metody a kde se s nimi můžeme setkat?

Ano, vzhledem k tomu, že se musí snižovat náklady na třídění odpadu a zároveň je snaha odstranit namáhavou lidskou práci, byly již vynalezeny a realizovány v západní Evropě moderní a výkonné automatické třídící linky s optickými čidly ( senzory ), které zvyšují efektivitu třídění. V Polsku, v Bielsko-Bialej již optickou třídírnu na komunální odpad také mají.

6) Co je to zelenomodrožlutá liga a jaký je jejích cíl ?

Zelenomodrožlutá liga je nápad pro občany města Třinec, který vznikl v tomto roce. V průběhu podzimu a jara budeme sledovat a vyhodnocovat každý měsíc množství vytříděného odpadu na 1 občana v jednotlivých částech Třince. Cílem je zábavnou a soutěžní formou podpořit třídění odpadu v Třinci a odměnit občany z nejlépe třídící části města

7) Má třídění odpadu význam i pro samotné město?

Samozřejmě město Třinec každého čtvrt roku získává finanční odměnu za vytříděný papír, plast a sklo. Tímto způsobem se získané prostředky použijí na zaplacení výdajů za sběr a třídění využitelných složek komunálního odpadu. Ve 2.kvartálu roku 2013 město Třinec obdrželo finanční částku ve výši přes 2 mil. Kč, za celý rok 2013 tak může město Třinec obdržet přes 8 mil. Kč.

8) Máte co by ředitel ( jednatel ) společnosti pracující s odpady nějaký profesní sen?

Mým profesním snem je vybudovat novou třídící linku na papír a plasty v Třinci, která pomůže městu Třinec, třineckému i jablunkovskému regionu a společnosti Nehlsen Třinec, s.r.o. dlouhodobě dořešit systém nakládání s komunálními odpady, který bude prospěšný zejména pro třinecké občany a nebude nutné vyhazovat cenné suroviny na skládku odpadů.

ZDROJ: http://zeleno-modro-zluta.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů