Pátek, 29. března 2024

Na Ukrajině údajně zahájeny průzkumné práce pro budoucí těžbu tzv.břidličného plynu

Na Ukrajině údajně zahájeny průzkumné práce pro budoucí těžbu tzv.břidličného plynu

V ukrajinském Slavjansku po ukončení bojů, zatím pod ochranou ozbrojených složek, začali místní obyvatelé údajně s instalací vrtných plošin na průzkum a těžbu plynu z břidlic.

Ve Slavjansku, nacházejícím se v centru Yuzovské oblasti s výskytem ložisek tzv. břidličného plynu, bylo již za minulé vlády rozhodnuto přes protesty obyvatel o jeho průzkumu a těžbě. Obyvatelé Slavjanska se údajně chystali uspořádat referendum o této otázce, neboť se obávali vlivů těžby na životní prostředí, zejména potom případné kontaminace podzemních vod i atmosféry nebezpečnými látkami. Odborníci zatím poukazují na to, že otázka nakládání s nebezpečnými látkami v rozvoji těžby břidlicového plynu nebyla zatím spolehlivě vyřešena nikde na světě. Značný počet zemí, včetně České republiky, Nizozemska, Francie, opustily zatím rozvoj těchto těžebních technologií na jejich území právě z důvodu rizik pro životní prostředí.

V r. 2012 získala údajně práva na těžbu v Yuzovské oblasti firma Shell, v Dněpr-Doněcké pánvi na východní Ukrajině údajně firma na dobývání ropy a zemního plynu "Burisma".

ZDROJ: itar-tass.com, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů