Čtvrtek, 25. dubna 2024

Letovice vybudovaly na někdejší skládce sběrný dvůr

Letovice vybudovaly na někdejší skládce sběrný dvůr

Radnice v Letovicích na Blanensku otevře počátkem září nově postavený sběrný dvůr, který vznikl na zrekultivované skládce na Červeném vrchu. Areál stál 16,5 milionu korun; 90 procent nákladů hradila EU, zbytek na něj dalo město. Dvůr poslouží pro region, ve kterém žije asi 10.000 lidí, řekl dnes ČTK starosta města Vladimír Stejskal (ODS).

Obyvatelé mikroregionu budou moci odpad uložit ve dvoře zdarma, pro ostatní bude stanoven poplatek. Odevzdaný bioodpad, tedy například tráva a větve, bude odvážen do kompostárny. Ze stavební sutě vznikne rozmělněním drť na různé úpravy terénu, město se postará i o likvidaci starých ledniček a praček.

V mikroregionu, tedy v Letovicích a dalších 16 okolních obcích, není zatím v provozu žádný sběrný dvůr. Radní se jej rozhodli postavit na zrekultivované skládce plné stavební sutě.

Dělníci tuto oblast překryli speciální fólií, kterou zahrnuli půdou. Část někdejší skládky je nyní osázena stromy a keři. Na dvou hektarech vznikl sběrný dvůr, v němž se bude přivezený odpad třídit, aby mohl být ekologicky zlikvidovaný.

Radnice na Blanensku ve velkém investují do likvidace odpadu. Například Boskovice a Blansko provozují nejen sběrné dvory, ale také nedávno postavené kompostárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů