Pátek, 29. března 2024

Nejdek vypsal zakázku na služby pro město za 600 milionů korun

Nejdek vypsal zakázku na služby pro město za 600 milionů korun

Město Nejdek vypsalo zakázku na svoz a likvidaci komunálního odpadu a údržbu městských komunikací za 600 milionů korun. Podle organizace Transparency International (TI) je dvacetiletá doba zakázky nevhodná, stejně jako spojení dvou služeb do jedné zakázky. Podle starosty Vladimíra Bendy (ČSSD) má ale zakázka jen prodloužit současný stav, kdy obě služby pro město také vykonává jedna firma, řekl ČTK.

Městu končí desetiletá smlouva na svoz odpadu a údržbu silnic. Musí proto vypsat novou zakázku. "Dosavadní stav, kdy tyto služby pro město dělala jedna firma, nám vyhovoval. Prodloužit stávající smlouvu nám ale zákon neumožňuje," vysvětlil Benda.

Podle analýzy TI ale návrh smlouvy obsahuje nestandardní prvky. "Za zvláště nevhodnou považujeme samotnou skutečnost, že má dojít k uzavření smlouvy na 20 let, přičemž, dle zadávací dokumentace, lze smlouvu bez udání důvodu poprvé vypovědět po devíti letech účinnosti smlouvy, dále poté zase až po dalších pěti letech," uvádí na svých stránkách TI.

Podle Bendy je ale nová smlouva navržena opět na deset let, podobně jako ta dobíhající s tím, že je možné ji prodloužit o dalších pět, případně až na 20 let. "Podobné smlouvy na deset let jsou běžné i v jiných městech. Objem zakázky se podle zákona musí vyčíslit podle té nejvyšší možné ceny, a to by bylo při trvání smlouvy na 20 let," doplnil Benda.

TI poukázala také na to, že zadání zakázky prošlo zastupitelstvem jen o jeden hlas. Podle Bendy to je ale v Nejdku časté. "Původní zadání schválilo 13 přítomných zastupitelů z patnáctičlenného zastupitelstva. Teprve teď někteří najednou změnili názor. Ale návrh smlouvy i tak schválila nadpoloviční většina osmi zastupitelů," doplnil Benda.

Nejdek nyní platí za svoz odpadu a údržbu komunikací, kterou pro město zajišťuje firma AVE, zhruba 26 milionů korun ročně. Objem zakázky tak zhruba odpovídá současným výdajům, přičemž je pravděpodobné, že v soutěži klesne. Zájemci o zakázku mohou své nabídky předkládat do 25. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů