Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický Oskar může patřit i některému z projektů obcí

Mezi projekty nominovanými do finále soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2014 vynikají i tři nejlepší z kategorie Obec...

Ekologický Oskar může patřit i některému z projektů obcí

Tato národní soutěž zaměřená na úsporu energií a zlepšení kvality životního prostředí stojí na neotřelých nápadech a využití moderních technologií.

Ještě až do 30. 9. 2014 může veřejnost na webové adrese www.energyglobe.cz hlasovat pro nejsympatičtější projekt z celkem 12 nominovaných do finále soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2014. V každé ze čtyř soutěžních kategorií (Obec, Firma, Kutil a Mládež) postoupilo do závěrečného kola po třech projektech. Nemálo šancí má i každý ze tří inspirativních projektů nominovaných v kategorii Obec.

MODŘICE: PASIVNÍ DŮM USNADŇUJE ŽIVOT SENIORŮM

Pasivní bytový dům pro seniory vybudovaný městem Modřice (okr. Brno-venkov) podle projektu Ing. arch. Josefa Smoly je v České republice největší pasivní stavbou postavenou a financovanou municipalitou. Objekt, který začal sloužit letos v lednu, je koncipován pro bydlení starších lidí, jimž věk přináší různá omezení. Ubytování v domě najde až padesát seniorů - nyní jich tam bydlí už 33. Kromě kvalitních tepelných izolací má dům také solární termické panely a technologii výměny vzduchu s rekuperací. Využívají se v něm tak vnitřní i solární tepelné zisky, přičemž k dotápění slouží kotel na peletky. Zajímavostí jsou i zelené střechy, mj. v létě přispívají k ochraně interiérů proti přehřívání.

Místostarostka Ing. Hana Chybíková pro Moderní obec vyzvedla i fakt, že díky koncepci objektu ubytovaní senioři ušetří na poplatcích za vytápění a teplou vodu. Měsíční zálohová platba za tyto energie byla zatím stanovena na 850 Kč.

PÍSEK: JAKO PRVNÍ MEZI MĚSTY NA JIHU ČECH VYUŽIL METODU EPC

V 19 svých školských objektech město Písek loni uplatnilo metodu EPC (Energy Performance Contracting). Společnost ENESA, která vzešla jako vítěz z výběrového řízení, ve školských zařízeních zajistila individuální regulaci vytápění místností, ale provedla i sérii úsporných opatření v oblasti osvětlení či spotřeby teplé a studené vody. Město tak každoročně ušetří zhruba 2,5 mil. Kč, z nichž po dobu deseti let bude firmě splácet osmnáctimilionovou investici, kterou sama vložila do těchto opatření.

Písek je tak prvním jihočeským městem, jež využilo metodu EPC. Proč je EPC na jihu Čech zatím popelkou? Starosta JUDr. Ondřej Veselý to zdůvodnil takto: >>Nedůvěřiví Jihočeši neradi zkoušejí nové a "podezřelé" věci. Příprava projektu je navíc odborně i časově velmi náročná. Vždyť my sami jsme jej chystali 18 měsíců! Asi i proto ani po úspěšném uplatnění EPC v Písku zatím nenastal "boom" podobných aktivit jinde na jihu Čech, byť už některá města u nás sbírala informace o jejím možném využití.<<

Dodejme, že v Písku jsou před spuštěním dalšího podobného projektu. Slibují si od něho úspory energií i na radnici, sportovištích, kulturních zařízeních...

KAMENNÝ ÚJEZD MÁ UŽ LETITÉ ZKUŠENOSTI S KOTLI NA BIOMASU

Inspirativním projektem je také změna topného systému v mateřské škole v obci Kamenný Újezd (okr. České Budějovice). Obec déle než 15 let využívá biomasu k vytápění své základní školy. Nyní instalovala kotel na biomasu i do mateřské školy. A protože kotel má vyšší výkon, obec školku propojila teplovodem se svým nedalekým domem s pečovatelskou službou (DPS).

Starosta František Ondřich mj. uvedl: >>Při původním vytápění elelektrickou energií platili uživatelé bytu v DPS jako zálohovou platbu 500 Kč měsíčně - veškerý zbytek dotovala obec. Po přechodu na vytápění biomasou už není nutné provoz dotovat, čímž obec šetří zhruba 50 tisíc korun ročně.<< Biomasu, resp. kůru, štěpku či piliny, obec získává z vlastní pily, ale také štěpkováním náletových dřevin při údržbě místních komunikací i z větví po prořezu stromů ze zahrad občanů. Proto obec musí dokupovat pouze asi 30 % biomasy.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Jak jsme již informovali dříve, do finále postoupil i náš projekt Ukliďme Česko 2014!!

Podpořit projekt Ukliďme Česko svým hlasem můžete na adrese www.UklidmeCesko.cz

Za svůj hlas v rámci tohoto hlasování můžete také vyhrát - cenami pro hlasující jsou elektrokolo, úsporná lednička gorenje nebo 5 praček gorenje powered by E.ON.

Podle pravidel soutěže můžete pro náš projekt hlasovat
až 5x a tím tak zvýšit pravděpodobnost,
že vyhrajete některou z cen!!!
www.UklidmeCesko.cz

team

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů