Pátek, 19. dubna 2024

Fotokatalytický efekt nanonátěru pomůže fasádě zámku v Paskově

Jednou z prvních historických památek, kde byl použit multifunkční nanonátěr nové generace ve větším rozsahu, je raně barokní zámek v Paskově na Frýdecku-Místecku...

Fotokatalytický efekt nanonátěru pomůže fasádě zámku v Paskově

Město Paskov jako vlastník zámku přistoupilo k jeho postupné rekonstrukci. V její první fázi prošlo obnovou zámecké atrium. K ošetření jeho fasády byl použit multifunkční nátěr nové generace Protectam FN(c) vyráběný českou společností Advanced Materials - JTJ, která jej vyvinula ve spolupráci s Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR. Tyto nátěry nové generace aplikuje certifikovaná společnost Nano4people, jak je tomu i v případě paskovského zámku.

Nátěr vyvinutý na bázi nanotechnologií má výrazný ochranný a samočisticí efekt, aniž by k jeho docílení potřeboval jakoukoliv chemickou složku. Plně minerální nátěr vytváří vysoce oxidační vrstvu, která je aktivována ultrafialovým světlem coby přirozenou složkou denního světla, případně umělým zdrojem světla. Jakmile se této vrstvy následně dotkne virus, bakterie nebo jiná organická mikroskopická částice, okamžitě se rozkládá až na molekuly vody, oxidu uhličitého a další neškodné látky. Povrch ošetřený nanonátěrem čistí vzduch i od škodlivých exhalátů. Velmi důležitou vlastností nanonátěru je to, že jej lze kdykoliv z ošetřených ploch odstranit, a to bez poškození původního povrchu.

K aplikaci fotokatalytických nátěrů FN(c) na venkovní fasádu zámku v Paskově se vyjádřil i Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského. Potvrdil jeho vysokou účinnost při fotokatalytické degradaci plynných polutantů a tenkých vrstev barviv deponovaných na povrchu, jež jsou jím ošetřeny. Podle dobrozdání ústavu jsou tyto nátěry vhodné pro zlepšení kvality ovzduší a pro odstraňování úsad nebo znečištění vnějších povrchů. Fotokatalytické nátěry mohou i degradovat mikroflóru, jako zelenou řasu, mechy, lišejníky, které se zachycují na vnějším povrchu stavebních materiálů a následně způsobují jeho narušování.

Tyto funkční vlastnosti umožní zachovat čistý vzhled ošetřených po vrchů a snížit jejich degradaci účinkem depozitů, včetně rostoucí mikroflóry. To může významně prodloužit životnost restaurátorských zásahů a dlouhodobě zajistit pěkný vzhled objektu.

ZŠ v Ostravě-Hrabové využije multifunkční nátěr v dalších třídách

Se druhou generací nátěrových hmot s fotokatalytickým efektem založeným na využití nanotechnologií mají dobrou zkušenost i v ZŠ v Paskovské ulici v Ostravě-Hrabové (viz i Inverze a smog? Chránit zdraví žáků pomohou nanonátěry, Moderní obec č. 1/2014 - pozn. redakce). Vedení ZŠ už loni v prosinci nechalo nanést tento multifunkční nátěr v učebně jedné z nejpočetnějších tříd - ve II. A - s tím, že sníží-li se tam pronikavěji nemocnost dětí, dá takto ošetřit i další učebny. Nyní během letních prázdnin byl nátěr aplikován už i v dalších čtyřech učebnách. Vedení školy do budoucna počítá s využitím multifunkčního nátěru uvnitř celé budovy.


Zámek v Paskově navazuje na původní tvrz z 14. století. Ta byla později renesančně upravena a v 17. století přebudována na raně barokní čtyřkřídlový zámek. Poslední úpravy včetně přístavby velice krásné kaple proběhly v letech 1913-1914. Nyní je zámek, z větší části v havarijním stavu, majetkem města, jež jej postupně rekonstruuje. Na snímku vpravo je zámecké atrium již po ošetření nanonátěrem.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů