Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový podnik na těžbu kovů vzácných zemin v Jakutsku

Nový podnik na těžbu kovů vzácných zemin v Jakutsku

Ruská státní korporace Rostech a skupina IST investují nejméně miliardu dolarů do vytvoření holdingu, který se bude zabývat těžbou a zpracováním kovů vzácných zemin. Informují o tom ruská média. Dnes na tomto trhu skoro bezvýhradně kraluje Čína. Světoví spotřebitelé mají přitom velký zájem na tom, aby se objevili noví dodavatelé.

Společný podnik bude těžit na Tomtorském nalezišti kovů vzácných zemin v Jakutsku. Stavba závodu na těžbu a zpracování vzácných prvků začne v roce 2013 a bude završena koncem roku 2017. Projektovanou kapacitu by měla dosáhnout rok na to.

Mezi kovy vzácných zemin patří 17 prvků, které jsou používány v technologicky náročných zařízeních (například v tabletech nebo smartphonech), a také v leteckém, automobilovém nebo jaderném průmyslu. A samozřejmě ve vojenské oblasti. Letos v únoru ruská vláda schválila program produkce kovů vzácných zemin. Není to tak dlouho, co gubernátor Jakutska Jegor Borisov hovořil o tom, že se na Tomtorském nalezišti objeví strategický investor. Zdá se, že skutečně objevil. Volbu investora komentuje analytik investiční společnosti VTB Kapital pro metalurgii a těžební průmysl Nikolaj Sosnovskij:

-Skupina IST se dlouho zabývá těžbou. Těžila jak feroslitiny, tak i vzácné kovy. Všechny její projekty byly úspěšné. Ve skupině mají dobré znalosti o těžbě, rozumí projektům, vědí jak je realizovat a jak pracovat v ruských reáliích. Rostech zastupuje stát. Protože oblast kovů vzácných zemin je strategickou oblastí.

Ekonomika je technologicky náročnější a poptávka po vzácných kovech roste. Až 95 procent těžby vzácných kovů se nachází v Číně, která omezuje import a manipuluje s cenami. Jaké jsou důvody čínského monopolu nám, řekl Nikolaj Sosnovskij:

-Je to spojeno jednak s geologií - ve světě není mnoho velkých nalezišť, kde by se dalo těžit, a také s tím, že v Číně je docela levná pracovní síla plus, co je důležité pro tuto výrobu, jsou tam nízké požadavky k ochraně životního prostředí. Vyspělé země s přísnějšími regulačními opatřeními do této oblasti zřídka pouštějí špinavou hutnickou výrobu. Číně se daří konsolidovat prakticky celou výrobu a výrazně ovlivňovat dodávky a ceny ve světě.

Čínská nadvláda se už méně líbí ostatním velkým hráčům. Vždyť v případě obchodního nebo jiného konfliktu Peking muže uštědřit ránu vysoce technickým a strategickým odvětvím konkurentů. Proto se Rusko, USA, Indie, Brazílie a další země snaží zahájit vlastní výrobu.

Podle expertního hodnocení se v Rusku nachází až 20 procent světových zásob kovů vzácných zemin, ale v současné době jejich těžba nepřesahuje v celosvětovém měřítku 2 procenta. Ruský průmysl je příliš nepotřebuje. Jak zároveň uvádí analytik metalurgického sektoru investiční banky Renessans KapitalVasilij Kuligin, země nemá jak kovy zpracovat:

-V Rusku, ani na postsovětském prostoru nejsou závody na zpracování, které by oxidy redukovaly do kovů vzácných zemin. Proto se marže poněkud ztrácí a přidaná hodnota se vytvoří za hranicemi Ruska. Myslím si, že sféry, které by mohly využívat kovy vzácných zemin, se zde potenciálně objeví nejméně za 5-7 let.

Ruská výroba nejednou oznamovala zájem o inovační rozvoj výroby, který si vyžaduje vzácné kovy. Ale experti zdůrazňují, že pokud výroba kovů vzácných zemin bude zahájena dříve, než se objeví stabilní tuzemská poptávka, nezbude něž cenné suroviny prodávat do zahraničí. Mimochodem, diverzifikace surovinové oblasti je také důležitá, aby byla snížena závislost na ropě a plynu. A světová poptávka na vzácné kovy bude pravděpodobně růst.

ZDROJ: Hlas Ruska

Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2013_04_26/Kovy-vzacnych-zemin-stihne-poptavka-dohnat-nabidku/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů