Sobota, 20. dubna 2024

Senát možná zakáže sběrnám výkup odpadu od občanů

Senát možná zakáže sběrnám výkup odpadu od občanů

Senát možná zakáže sběrnám, aby běžným občanům platily za výkup odpadu nebo jim za něj poskytovaly jiné výhody. Vykupovat by mohly jen od podnikatelů a firem, kterým by směly peníze posílat pouze bezhotovostně. Má to za cíl ztížit krádeže kovů. Toto opatření dnes doporučil vložit senátní hospodářský výbor do novely zákona o odpadech, kterou se bude ve středu zabývat Senát. Novela zejména zakazuje skládkování od roku 2024. K tomuto zákazu výbor žádné doporučení nepřijal.

Pokud by Senát ve středu tento pozměňovací návrh přijal, novela by se vrátila do Sněmovny, kde by o navržené změně rozhodovali poslanci.

Výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka členy výboru upozornil, že omezení výkupu může být problémové kvůli tomu, že občan má právo na odměnu za to, že prodává svůj majetek. Doporučil proto jít spíše cestou bezhotovostních plateb, které může v případě potřeby dohledávat policie. Havelkův názor podpořila i náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová s tím, že předkládaný návrh zákazu je na hraně vlastnických práv.

Zástupkyně Svazu měst a obcí Barbora Tomčalová senátorům dnes řekla, že tento druh krádeží obce a města velmi trápí. Jen loni takto podle ní zmizel majetek za asi půl miliardy korun, a to jen pokud jde o trestné činy se škodou nad 5000 korun. Pokud by se připočítaly i krádeže s nižší škodou nebo nenahlášené krádeže, pak by se podle ní škoda možná vyšplhala až k miliardě korun.

Projednávanou novelu zákona o odpadech připravila původně skupina senátorů, kteří tak chtěli ztížit podmínky pro výkup kradených kovů. Senát ji původně schválil tak, že sběrna by přišla o povolení, pokud by porušila zákaz a vykupovala by od fyzických osob odpady stanovené vyhláškou. Sněmovna pak do zákona přidala ještě zákaz skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů