Pátek, 29. března 2024

Čína nabídne daňové úlevy na nákup elektrovozů místních značek

Čína nabídne daňové úlevy na nákup elektrovozů místních značek

Čína nabídne daňové úlevy na nákupy elektrických vozů vyrobených převážně čínskými automobilkami. Je to další z opatření na podporu prodeje ekologických aut v zemi v době, kdy roste znepokojení kvůli znečišťování životního prostředí. Čína je největším automobilovým trhem na světě.

Oficiální tisková agentura Nová Čína nedávno oznámila, že vláda od září přestane vybírat prodejní daň u schválených modelů ekologických aut. Ministerstvo průmyslu a informačních technologií v pátek na svých internetových stránkách zveřejnilo seznam 17 automobilů od 11 automobilek, včetně jednoho modelu od každého z čínských společných podniků automobilek Nissan Motor, General Motors a Daimler, jejichž prodej podpoří.

Změna přichází v době, kdy se Čína snaží obnovit své snahy o popularizaci elektrických vozů. Daňové úlevy mají za cíl posílit dále zájem o tato auta, jejichž prodej je již nyní dotován.

Čína loni obnovila podpory pro soukromý prodej hybridních elektrických vozů nebo elektrovozů na další tři roky. V rámci programu Peking poskytuje slevu při koupi těchto vozů ve výši až 60.000 jüanů (přes 206.000 Kč).
Čína minulý měsíc nařídila vládním úředníkům, aby více používali elektrické a hybridní vozy. Nařízení je součástí plánu na snížení znečištění tím, že do roku 2020 bude na čínských silnicích jezdit pět milionů podobných vozů. Prezident Si Ťin-pching současně tlačí na vládní agentury, aby kupovaly domácí značky, zvláště vozy automobilek BYD a SAIC Motor, napsala agentura Reuters.

Podle čínských médií počet aut na čínských silnicích překonal na počátku letošního roku hranici 250 milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů