Pátek, 29. března 2024

Newsletter Chytra energie - zari 2014

Newsletter Chytra energie - zari 2014
Energetická politika

Podivně neviditelná energetická koncepce

Tak dlouho se mluvilo o nové státní energetické koncepci a padaly zaručené termíny (zasvěcení vědí, že tu poslední přijala vláda před deseti lety a navzdory zákonným požadavkům nová dosud nebyla přijata), až se raději představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu začali tvářit, že neexistuje. Zkuste ji sami najít na webových stránkách úřadu. Stejně tak bylo v naprosté a neobvyklé tichosti v poslední červencový den vydáno Stanovisko MŽP rámci procesu hodnocení vlivů koncepce na životní prostředí. Ke stažení zde. Nutno připomenout, že se týká návrhu koncepce ze září 2013. A v tom možná bude tkvít příčina onoho neveřejného postupu.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Polovinu obnovitelných zdrojů v Německu vlastní občané

Německá přeměna energetiky na systém postavený na obnovitelných zdrojích neznamená jen vládní plány na výstavbu mořských větrných parků a vysokokapacitních vedení pro přenos elektřiny ze severu na jih. Souběžně probíhá proměna zdola, kdy se dosavadní zákazníci stávají zároveň vlastníky obnovitelných zdrojů, tedy výrobci elektřiny.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Stabilitu německé rozvodné sítě obnovitelné zdroje nenarušují

Oblíbeným argumentem odpůrců obnovitelných zdrojů je to, že výkyvy v dodávkách "zeleného" proudu narušují stabilitu energetické sítě a mohou způsobit tzv. blackout. Z nejnovějších statistik vyplývá, že mezi podílem obnovitelné elektřiny v síti a výpadky v dodávkách žádná souvislost neexistuje.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Úspory energie nebo barevné fasády za 17 miliard z EU?

V úterý 26. 8. schválila Evropská komise klíčový dokument pro čerpání evropských fondů v příštích sedmi letech - Dohodu o partnerství s Českou republikou. Mezi podpořené investice budou patřit i úspory energie. Příliv 50 miliard Kč do snížení spotřeby energie v obytných i veřejných budovách a v podnicích je určitě dobrou zprávou. Otázkou zůstává, zda zprávy nemohly být ještě lepší a zejména, zda se podaří tyto veřejné prostředky účelně využít. Nastavení operačních programů naznačuje, že tomu tak být nemusí. V případě bytových domů budou výsledkem dotace líbivé barevné fasády, úspora energie ale nijak velká nebude.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Nový uranový důl na Vysočině?

Hrozba nového uranového dolu v okolí Brzkova a Polné na Českomoravské vysočině se přiblížila. Ministr průmyslu Mládek po sfárání do končícího dolu v Dolní Rožínce prohlásil, že je potřeba činit kroky směřující k otevření dalšího dolu v cca 35 km vzdálené lokalitě. Rozhodnout podle ekonomické situace na trhu uranu ale má až příští vláda, dnes by to bylo moc očividným tunelem na státní rozpočty.

Čtěte dál
Uhlí

Tisíce lidí požadovaly budoucnost bez uhlí

Osm kilometrů měřil lidský řetěz, jenž 23. srpna 2014 symbolicky propojil dvě obce ohrožené těžbou hnědého uhlí - německou obec Kerkwitz a polskou Grabici, ležící asi 100 km od českých hranic. Sedm a půl tisíce lidí, včetně 250 Čechů, tímto způsobem podpořilo tisíce obyvatel německo-polské Lužice, kterým hrozí ztráta domova kvůli novým povrchovým dolům.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů