Pátek, 29. března 2024

Vláda začala připravovat antifosilní zákon, který srazí naši závislost na ropě, plynu a uhlí

Vláda začala připravovat antifosilní zákon, který srazí naši závislost na ropě, plynu a uhlí

Vláda učinila první kroky k přijetí nového zákona, který by srazil kritickou závislost naší země na drahých dovozech ropy a plynu (zejména z Ruska) i na uhelných dolech. Vyplývá to ze zprávy o plnění programových priorit kabinetu, kterou dnes projednají ministři.

Podobný zákon má již téměř šest let Británie a tamní ekonomika snížila spotřebu fosilních paliv o dvanáct procent [1]. Na britském zákonu se shodli labouristé s konzervativci i liberály, podpořil jej Svaz britského průmyslu, odbory i ekologické organizace. A vyplatilo se to. Zákon rozhýbal inovace s v průmyslu i chytrá řešení, jako je zateplování domů, výroba čisté energie či aut s nízkou spotřebou [2]. Anglické a velšské domácnosti platí o čtvrtinu nižší účty za plyn a elektřinu zejména díky zateplování domů a modernizaci vytápění [3].

Tento rok už obdobný zákon legislativu přijalo Dánsko a Francie. Již dříve vznikl v Rakousku nebo Švédsku a připravuje se v Irsku či Finsku [4].

Ani česká vláda by se zákonem neměla narazit u opozice. TOP 09 a Starostové i KSČM návrh podporují [5]. Ale příprava zákona a legislativní proces potrvají dlouho, a proto by ministr Richard Brabec, zodpovědný za tento vládní úkol, měl práce na zákoně podstatně zrychlit. Jinak vláda nestihne splnit svůj závazek a zároveň rázně odpovědět na prudce se zhoršující evropské vztahy s Putinovým režimem.

Jiří Koželouh, energetický expert a programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Vláda potvrdila, že se palčivým problémem enormního dovozu fosilní paliv bude zabývat, a udělala první úřední kroky. Ale příprava a projednání takového zákona se nestihne za týden ani za rok. Hodiny vládě rychle odbíjejí a vztahy s Ruskem - hlavním dodavatelem ropy a plynu - se rychle zhoršují. Proto je třeba rychle a doslova šlápnout na plyn."

"Britové od politiků napříč celým spektrem přes průmysl až po odbory a ekology podporovali antifosilní zákon a nyní po pěti letech od jeho přijetí se radují z přínosů. Zákon pomohl firmám překonat krizi, rozhýbal nová, moderní a čistá výrobní odvětví a snížil domácnostem účty za energii o čtvrtinu."


Kontakty:
Jiří Koželouh,
programový ředitel, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů