Úterý, 23. dubna 2024

Ukrajinské dráhy se elektrifikují

Ukrajinské dráhy se elektrifikují

Ukrajina se pustila před pár lety do další vlny elektrifikace svých tratí. V roce 2012 jich bylo "pod dráty" 10 265 km, což představovalo 47,3 % celkové délky sítě. Podle plánu by to do roku 2016 mělo být 53 až 55 %. V roce 2012 byl kompletně elektrifikován hlavní tah Lvov - Kyjev - Doněck, kde byly před zahájením fotbalových zápasů mistrovství Evropy nasazeny soupravy Hyundai. Finišují také práce na projektové dokumentaci dalších úseků: Dolinska - Mikolajev (148 km), Mikolajev - Kolosivka (105 km), Volnovacha - Komiš - Zorja - Záporoží (240 km) a Vorožba - Sumi - Ljubotin (225 km). V letech 2013 až 2016 by do staveb železniční infrastruktury mělo být investováno zhruba 16 miliard amerických dolarů.

2T?10M.3108 + 2M62.1247 , Korosten, foto: Michal Kupsa Elektrifikace je pro ukrajinské železnice důležitá z několika důvodů. Jedním z nich je výrazné snížení provozních nákladů, neboť ekonomické studie ukazují, že provoz vlaků v nezávislé trakci je až o 55 - 60 % nákladnější než s elektrickými lokomotivami. Návratnost investic - při současných cenách energií - vychází ukrajinským ekonomům velmi zajímavě: např. pro úsek Dolinska - Mikolajev na pouhých 3,8 roku. Nejhůře dopadl úsek Volnovacha - Komiš - Zorja - Kijev s návratností 9,8 roku. Nasazení elektrických lokomotiv navíc přináší možnost sestavovat delší vlaky (může být převezeno najednou více zboží) a dosahovat vyšších rychlost s osobními vlaky.

Vláda mezi priority dopravních staveb pro budoucí období zařadila následující železniční projekty:

  • zavedení vysokorychlostních osobních vlaků - dokončení zdvojkolejnění tunelu Beskyd;
  • elektrifikace úseku Dolinska - Mikolajev - Kolosivka;
  • elektrifikace úseku Volnovacha - Kamiš - Zorja - Záporoží;
  • elektrifikace úseku Vorožba - Ljubotin;
  • zvýšení propustnosti trati pro vysokorychlostní osobní vlaky v úseku Krosteň - Novograd Volinskij - Šepetivka;
  • výstavba stanice Darnica v Kyjevě (2. etapa);
  • zvýšení propustnosti trati pro vysokorychlostní osobní vlaky v úseku Grebinka - Poltava - Krasnograd - Lozova.

Úsek Dolinska - Mikolajev - Kolosivka je součástí druhého elektrifikovaného koridoru na Krym. Tím se zvýší přepravní kapacita a zrychlí osobní dálková přeprava.

Tunel Beskid mezi stanicemi Beskid a Skotarskoje (v Karpatech, nedaleko Lvova) je dlouhý 1750 m a vznikl v roce 1886. Za druhé světové války byl sice poškozen, ale následně opraven. Dnes je úzkým hrdlem pro vlaky tranzitující na západ ve směru V. panevropského dopravního koridoru Lvov - Užhorod - Bratislava / Budapešť - Lublaň - Terst. Od roku 2009 se proto buduje nový dvojkolejný tunel o délce 1,82 km.

ZDROJ:zelpage.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů