Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové chtějí, aby Brno zavedlo nízkoemisní zóny

Ekologové chtějí, aby Brno zavedlo nízkoemisní zóny

V centru Brna je podle ekologů na některých místech znečištěno ovzduší kvůli rušné automobilové dopravě třikrát více než v Kodani, Berlíně a dokonce pětkrát více než v Miláně. Město by proto mělo vyznačit v oblastech s nejrušnější dopravou nízkoemisní zóny, z nichž budou vykázána vozidla nejvíce znečišťující ovzduší. Novinářům to dnes řekli zástupci ekologické iniciativy Dejchej Brno a organizace Centrum pro životní prostředí.

Ekologové poukazují na výzkum dánského vědce Kaare Presse Kristensena, který v Brně opakovaně měřil znečištění ovzduší tzv. ultrajemným prachem z dieselových aut a data srovnal s jinými evropskými městy. Pokud by Brno vytyčilo zóny, prašnost by se snížila až o polovinu, řekl dnes novinářům Kristensen.

V únoru naměřil před mateřskou školou v ulici Úvoz 102.000 částic ultrajemného prachu na centimetr krychlový. V Kodani na křižovatkách zjistil hodnoty třikrát nižší. Asi 55.000 částic prachu na centimetr krychlový naměřil na křižovatce Úvoz-Údolní, přičemž v Berlíně na frekventované křižovatce před hlavní nádražím naměřil jen 28.000 částic ultrajemného prachu na centimetr krychlový. Ultrajemný prach proniká do plic a podílí se na vzniku vážných onemocnění srdce a cév.

Brno nyní připravuje opatření, jak velmi špatnou situaci s ovzduším zlepšit. Podle Kristensena je nutné, aby město přijalo soubor hned několika opatření ke zlepšení ovzduší. Jedním z nich je i budování cyklostezek. "Za jeden den jsem v Brně neviděl tolik cyklistů, kolik jich v centru Kodaně projede jednu křižovatku na zelenou," uvedl ekolog. Připomněl, že v Dánsku používají jízdní kola k běžné přepravě také poslanci, soudci Nejvyššího soudu a členové královské rodiny.

Město by zároveň mělo více podporovat svoji hromadnou dopravu. "Je třeba zavést nízkoemisní zóny, zrušit plánované stavby parkovacích domů a také nainstalovat v ulicích displeje pro chodce o aktuálním stavu ovzduší," řekla ČTK Hana Chalupská z iniciativy Dejchej Brno. Z měření vyplývá, že nejlepší je situace v centru města v parku Lužánky, kde dánský ekolog naměřil 10.000 částic prachu na centimetr krychlový. V přírodě se přitom množství těchto částic pohybuje kolem tisíce.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů