Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická olympiáda zahajuje 20. ročník, výjimečná je týmovostí

Ekologická olympiáda zahajuje 20. ročník, výjimečná je týmovostí

Na konci září prvními krajskými koly odstartuje jubilejní 20. ročník Ekologické olympiády, která vyvrcholí národním kolem v červnu příštího roku. Mezi ostatními přírodovědně zaměřenými soutěžemi pro středoškoláky je výjimečná především tím, že nesoutěží jednotlivci, ale tříčlenné týmy.

Soutěž založil jistý učitel ze severní Moravy, ale když její organizaci kvůli velkému zájmu přestal zvládat, převzal ji pod svá křídla Český svaz ochránců přírody. Na pořádání krajských kol se navíc podílejí i další organizace, například Domy dětí a mládeže, řekl ČTK koordinátor soutěže Jaroslav Síbrt.

Loni se krajských kol zúčastnilo 380 středoškoláků. "Ale bývají i školní kola, které školy pořádají samostatně a o nichž statistiky nemáme," poznamenal pořadatel.

Formát tříčlenných týmů, které jsou za plnění soutěžních úkolů hodnoceny společně, se podle něj účastníkům líbí a osvědčil se. "V praxi totiž odborník také málokdy pracuje sám. Při současné specializaci potřebuje komunikovat s kolegy," vysvětlil.

Každoročně má Ekologická olympiáda zastřešující téma, pro nadcházející ročník to bude Geologické dědictví České republiky. V jednotlivých krajích se konkrétní úkoly liší. "Snaha je, aby to bylo hodně praktické, ale zároveň je to výzva," popsal Síbrt jejich charakter. Zadání umožňuje různé přístupy. Neexistuje jediné správné řešení, ale je zde prostor pro invenci soutěžících.

Vedle Českého svazu ochránců přírody je spoluvyhlašovatelem Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, které soutěž také finančně podporuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů