Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňslý projekt ukazuje, jak pěstovat zeleninu i na oknech bytů

Plzeňslý projekt ukazuje, jak pěstovat zeleninu i na oknech bytů

Květináče a truhlíky s jahodami, rajčaty, paprikami či čerstvými bylinkami zdobily letos už druhým rokem řadu balkonů, lodžií a okenních parapetů v Plzni. Desítky lidí se zapojily do projektu občanského sdružení Envic Pěstuj Plzeň, který chtěl ukázat, že i ve městské zástavbě se dají bez pomoci chemie vypěstovat čerstvé a zdravé potraviny. Kromě toho vzniklo v projektu podpořeném městským nadačním fondem po městě několik míst s čerstvou výsadbou bylin, rostlin a zeleniny, řekl ČTK Tomáš Popp ze sdružení Envic.

Většina přihlášených pěstitelů své zahrádky osázela bylinkami a jahodami. "Zahrádky jsou různě pestré i velké. Skladba pěstovaných rostlin je závislá na velikosti prostoru a mlsném jazýčku zahradníka," řekla koordinátora Drahomíra Bílková.

Kromě motivace lidí, aby sami zkusili pěstovat zeleninu, byly součástí projektu i zahradnické dílny. Kolem stovky zahradníků při nich postupně oživilo a zaplnilo zelení několik menších míst ve městě. "Založili jsme pět nových zahrádek - na nábřeží Mže rostou slunečnice, zemní val u Ježíška okrášlily dýně a fazole a v Kotíkovské ulici u kapličky voní bylinky, které si mohou kolemjdoucí utrhnout na čaj či sirup," uvedla lektorka Alena Lehmannová. Na vlakové zastávce na Borech dobrovolníci vybudovali ptačí zahradu a na sídlišti Lochotín obklopili sousoší kvetoucími trvalkami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů