Středa, 24. dubna 2024

O víkendu navštíví Telč nejvíce brontosaurů od druhohor. Nejdéle působící česká ekologická neziskovka tam oslaví 40 let

O víkendu navštíví Telč nejvíce brontosaurů od druhohor. Nejdéle působící česká ekologická neziskovka tam oslaví 40 let

V pátek 19. září začne v Telči festival ke 40 letům Hnutí Brontosaurus (HB) -- Dort pro Brontosaura. Město zaplaví nejenom stovky členů hnutí, ale také příznivci, zástupci neziskových organizací i státu a veřejnost. Kromě koncertů, dílen, výstav, divadel a dalšího programu budou na festivalu diskutovat zástupci neziskovek a státní správy o budoucnosti a financování dobrovolné péče o památky. Akce potrvá do neděle 21. září v telčském zámku a okolí.

Hlavní část programu zahájí sobotní dobrovolnická pomoc (9.00 -- 12.30), která je typická právě pro brontosaury. Na 500 lidí pomůže zámku Telč, lesu Borovná, sdružení Konopa a postarají se také o brontosauří aleje v okolí Telče.

U příležitosti oslav představíme vernisáží výstavy projekt Příběhy nadšení (http://www.pribehy-nadseni.cz). V něm jsme shromáždili 12 nejsilnějších příběhů ze 40leté historie Hnutí Brontosaurus. Tak bohatou historií i nepřerušovanou činností je organizace v Česku unikátní. Vernisáž výstavy proběhne ve 13.00 v zámeckém skleníku.

Panelová diskuze o aktivní ochraně památek začne ve 14.15 v zámecké konírně. Po ní následuje Kulatý stůl na téma dobrovolnictví v ochraně památek (16.00 -- 18.00).

Vyvrcholením události bude slavnostní ceremoniál (18.30 -- 24.00), kde mimo jiné oceníme autory nejsilnějších Příběhů nadšení. Poté bude následovat samotná oslava narozenin, krájení dortu a koncerty kapel Znouzecnost, Listolet a Helemese.

V neděli hosty! čeká například exkurze po staré Telči s odborným výkladem nebo třeba divadlo Víti Marčíka (12.30 -- 13.30).

Kompletní program naleznete na http://bit.ly/Dort_program

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů