Čtvrtek, 28. března 2024

Boj proti změně klimatu a růst se prý nevylučují, prim mají města

Boj proti změně klimatu a růst se prý nevylučují, prim mají města

Investice do boje proti změnám klimatu mohou ekonomický růst spíše podpořit, než jej zpomalovat, jak se mnohdy myslí. Uvádí to nová mezinárodní studie, kterou vypracovali odborníci společně s bývalými hlavami států a představiteli podnikatelské sféry. Pro přesun od fosilních paliv k čistým energiím bude prý klíčových příštích 15 let. Globální ekonomika za tu dobu stoupne o více než polovinu, do měst přijde žít další asi miliarda lidí a nové technologie změní život i způsob podnikání.

"Je možné bojovat se změnou klimatu a mít zároveň ekonomický růst," uvedl podle agentury Reuters bývalý mexický prezident a šéf Světové komise pro ekonomiku a klima Felipe Calderón.

Podle nejnovější zprávy bude pro budoucí směřování globální ekonomiky a klimatu zásadní, jak se budou vyvíjet největší a nejrychleji rostoucí města. Autoři zprávy proto doporučují posun k takzvaným "kompaktním městům", která využívají menší množství energií a investují do veřejné dopravy.

Rychlejší urbanizace s sebou v příštích 15 letech ponese investice do nové infrastruktury v celkové výši 90 bilionů dolarů (1,9 biliardy Kč), tedy průměrně šest bilionů dolarů za rok. Jde o částku na základě současného modelu, který znamená velké množství emisí uhlíku. Podle Calderóna je možné vybrat si i jiný model. Investice do ekologičtějších řešení by sice ročně stály o 270 miliard víc, vyvážily by je ale úspory na jiných místech, třeba v podobě snížení nákladů na pohonné hmoty.

Ve městech v současnosti žije polovina ze 7,2 miliardy obyvatel planety. Města přitom vytvářejí 80 procent růstu globální ekonomiky a mají na svědomí zhruba 70 procent emisí skleníkových plynů spojených s energiemi.
Zpráva vlády vybízí k postupnému omezování pobídek spojených s fosilními palivy, jako je ropa. Vybízí i k lepšímu využití zemědělské půdy. Ozdravení pouhých 12 procent znehodnocené zemědělské půdy ve světě by prý do roku 2030 mohlo zajistit potravu pro 200 milionů lidí.

Zpráva by měla sloužit světovým lídrům jako vodítko před mezinárodním summitem o klimatu, který se koná 23. září.

Téměř 200 států už nějakou dobu pracuje na dohodě, která by měla pomoci omezit emise skleníkových plynů. Pakt by měl být schválen na konci příštího roku v Paříži.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů