Pátek, 29. března 2024

Přírodní živly vyhnaly loni z domovů třikrát víc lidí než války

Přírodní živly vyhnaly loni z domovů třikrát víc lidí než války

Přírodní katastrofy vyhnaly minulý rok z domovů třikrát víc lidí než válečné konflikty. Podle studie Norské rady pro uprchlíky, citované dnes britským listem The Guardian, přišlo v roce 2013 o střechu nad hlavou v důsledku záplav, hurikánů a dalšího řádění živlů 22 milionů osob.

Zpráva zmíněné nevládní organizace, specializující se na naléhavou humanitární pomoc, byla zveřejněna před summitem o klimatických změnách, který se má konat příští týden v úterý v sídle OSN v New Yorku.

Podle zprávy rady v současné době přichází o domov kvůli přírodním neštěstím dvakrát víc lidí než v 70. letech. Organizace tento fakt vysvětluje mimo jiné tím, že v nejvíce zranitelných zemích se lidé stále více stěhují do velkých měst, která leží v oblastech náchylných k přírodním katastrofám.

"Když udeří přírodní katastrofa, tyto rozsáhlé městské zóny se stanou pastí. Lidé jsou natěsnáni na sebe a nemají kam uniknout," vysvětlil šéf Norské rady pro uprchlíky Jan Egeland, který v minulosti pracoval jako koordinátor humanitární pomoci OSN.

Egeland vyzval politiky, aby otázku ztráty domovů v důsledku přírodních katastrof zařadili mezi své priority. Účastníci summitu v New Yorku budou pokračovat v přípravách nové dohody o snižování emisí skleníkových plynů, která by měla být hotova v roce 2015.

"Přírodní neštěstí jsou podceňována. Je to ale hrozba, která postihuje desítky milionů lidí ročně," zdůraznil Egeland.

V uplynulém desetiletí muselo ročně své domovy v důsledku přírodních katastrof opustit 27 milionů lidí, v roce 2010 toto číslo vzrostlo na 42 milionů.

Největšímu nebezpečí čelí obyvatelé rozvojových zemí. Studie ukázala, že za posledních pět let bylo 80 procent lidí vyhnaných z domovů řáděním živlů z Asie. To se také potvrdilo loni, kdy téměř 19 z 22 milionů uprchlíků před přírodními neštěstími pocházelo z asijského kontinentu.

Největší katastrofu zažily Filipíny, kde tajfuny Haiyan a Trami připravily o střechu nad hlavou 5,8 milionu osob. Ušetřeny ale nebyly ani bohaté země jako Japonsko, které tajfun pustošil oblast Čubu, Spojené státy, kde běsnila tornáda v Oklahomě, či Kanada s povodněmi v provincii Alberta. Kvůli těmto katastrofám bylo v Japonsku, USA a Kanadě evakuováno celkem na 600.000 lidí, připomněla agentura AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů