Sobota, 20. dubna 2024

Rusko údajně financuje kampaně proti břidlicovému plynu v Evropě

Rusko údajně financuje kampaně proti břidlicovému plynu v Evropě

Rusko loni v několika evropských zemích financovalo kampaně a demonstrace proti průzkumu a využití ložisek břidlicového plynu částkou 82 milionů eur (2,3 miliardy korun). V rumunském parlamentu to řekl předseda výboru pro průmysl a služby Iulian Iancu. Podle něj Rusko také blokuje velké evropské projekty infrastruktury, jako je plynovod Nabucco, uvedla dnes rumunská tisková agentura ACTMedia.

Iancu poukázal na to, že Rusko dodává Evropě třetinu její spotřeby energetických surovin a jejich vývoz se na výkonu ruské ekonomiky podílí také zhruba třetinou. Moskva se tak snaží všemi prostředky udržet si evropský trh. Iancu také připomněl nynější konflikt na Ukrajině a to, že Rusko v posledních dnech zřetelně snížilo dodávky plynu některým zemím střední Evropy, zejména Polsku a Slovensku.

"Odtud plyne zoufalá snaha zablokovat velké projekty infrastruktury, jako je Nabucco, a blokovat Evropanům přístup k domácím zdrojům; viz demonstrace proti břidlicovému plynu, které jsme považovali za akce ochránců životního prostředí, avšak ve skutečnosti je podporovalo Rusko, a my teď vidíme proč," řekl Iancu.

Podle poslance financovalo Rusko demonstrace proti využití břidlic například ve Francii a v Rumunsku. Tam dostala loni souhlas s průzkumem ložiska v chudém okrese Vaslui na severovýchodě země americká firma Chevron. Od počátku jí tam ale v práci brání opakované demonstrace domácích odpůrců, které letos v červenci podpořili na místě aktivisté z nadnárodní ekologické organizace Greenpeace.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v červnu řekl, že Rusko tajně podporuje kampaně zelených organizací proti těžbě plynu z břidlic, aby udrželo závislost Evropy na svém plynu. Podle Rasmussena, který odkázal na informace některých partnerů z NATO, vede Kreml "rafinovanou dezinformační kampaň" s cílem podkopat snahy evropských zemí o využití nových zdrojů plynu. Velké ekologické organizace jako Greenpeace a Friends of the Earth se proti jeho slovům ostře ohradily.

Už v roce 2012 tehdejší polský poslanec Evropského parlamentu Bogusław Sonik řekl, že ruský monopolní vývozce plynu Gazprom podporuje evropské politiky a ekologické aktivisty, kteří vystupují proti těžbě z břidlic.
V evropských zemích převládají obavy z ekologických rizik takzvaného frakování, kdy se plyn získává rozbíjením břidlicové horniny ve velkých hloubkách. Některé evropské země proto uvalily moratorium na využívání této metody, mezi jinými Česká republika a Francie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů