Pátek, 29. března 2024

Blovice a Hamry jsou v Plzeňském kraji vítězi v třídění odpadu

Blovice a Hamry jsou v Plzeňském kraji vítězi v třídění odpadu

Město Blovice a obec Hamry jsou letos nejlepší v Plzeňském kraji ve sběru a třídění odpadu. Za loňské druhé a letošní první pololetí mají vysoký průměr vytříděného odpadu na obyvatele, nejlépe uklizenou obec, dostatek nádob na tříděné odpady a nejlepší informovanost lidí. Vítěze dnes vyhlásilo Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) spolu s obalovou firmou EKO-KOM. Soutěžilo 493 z 501 obcí kraje, tedy všechny obce zapojené do devět let fungujícího systému třídění. Plzeňský kraj je ve třídění mezi kraji České republiky čtvrtý nejlepší.

Blovice s více než 4000 občany zvítězily v kategorii nad 1000 obyvatel, druhý skončil Zruč-Senec u Plzně a třetí Líně, obě na severu Plzeňska. Blovice mají podle starosty Jan Podušky dostatek sběrných míst i kontejnerů a stáje je rozšiřují. Díky nedávno otevřenému sběrnému dvoru očekává město další posílení separace odpadů. "Třídí všichni, od mladých po starší. Lidi to vzali za své a každým rokem se objem třídění zvyšuje," řekl Poduška. Podle něj by se díky tomu mohl příští rok snížit poplatek za odpady ze 750 korun o zhruba stovku.

V kategorii obcí do 1000 obyvatel vyhrály tradičně Hamry na Klatovsku se 107 lidmi. Druhý byl Olbramov na Tachovsku a třetí Chválenice na Plzeňsku. "V Hamrech umí třídit a dělají to šikovně," řekl Marek Sýkora ze SMOPK. Na katastru obce není žádná černá skládka.

Řídce osídlený Plzeňský kraj vykázal za loňský rok 39,6 kilogramu vytříděného plastu, papíru, skla a nápojových kartonů na občana, tedy zhruba stejně jako v roce 2012. "Ze všech krajů jsme čtvrtí nejlepší. Průměr ČR je o více než tři kilogramy nižší," řekla Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, která koordinuje třídění odpadů v regionu. Ještě v roce 2011 byl Plzeňský kraj první. Region je na špici v třídění plastů. Každý obyvatel loni vytřídil 10,1 kg plastů, který byl poté využit pro výrobu nových výrobků. Papíru loni vytřídil každý občan kraje 18,1 kilogramů, směsného skla 11,1 kg.

V kraji je přes 15.000 sběrných nádob na plast, papír, sklo a kartonů a ročně se jejich počet zvyšuje o stovky.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů