Pátek, 29. března 2024

Ekologická olympiáda a Zlatý list

Ekologická olympiáda a Zlatý list

Společnost NET4GAS se stala generálním partnerem pro nadcházející ročník celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda 2014/2015.

"Vést děti a mládež k blízkému vztahu k přírodě je čím dál složitější. Proto se podpora přírodovědných soutěží stala neodmyslitelnou součástí našeho programu NET4GAS Blíž přírodě a pro nový ročník, který právě startuje, ji ještě rozšiřujeme," říká Zuzana Kučerová, která má program v NET4GAS na starosti.

Pořadatelem soutěží je Český svaz ochránců přírody, organizátorem jeho zájmová složka Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP.

Existuje řada odborných soutěží pro děti a mládež, z velké části je však takové soutěžení příliš "akademické". Účastníci se sejdou v uzavřené místnosti, kde stráví celý čas plněním úkolů nebo vypracováním testů. Nakonec je tam čeká i samotné vyhlášení výsledků.

Jinak je tomu v případě tradičních přírodovědných soutěží Českého svazu ochránců přírody Zlatý list a Ekologická olympiáda. Jejich smyslem je naopak vylákat soutěžící děti a mládež ven do přírody a inspirovat je k různým aktivitám přímo v terénu. Ve vlastní soutěži je pak důraz kladen na praktické využití znalostí a dovedností při řešení konkrétních problémů a rozvoj týmové spolupráce. Ve finále čeká ty nejlepší opět soustředění s odborníky přímo v přírodě, terénní úkoly, terénní soutěžní stezka.

Zlatý list se bude od svého založení konat již po 43. Ekologická olympiáda slaví letošním ročníkem své 20. narozeniny. Spoluvyhlašovatelem soutěží je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Na organizaci se podílejí stovky organizátorů a oborníků po celé republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů