Úterý, 19. března 2024

Jste vlastníky zemědělské půdy? Právě teď o ni možná přicházíte.

Přibližně polovina zemědělské půdy v ČR je ohrožena vodní erozí....

Jste vlastníky zemědělské půdy? Právě teď o ni možná přicházíte.

Jejím důsledkem je odplavování ornice, snižování úrodnosti a ceny pozemku. Vlastníci půdy tak přicházejí o majetek a nám všem eroze naděluje zvyšování teplotních rozdílů, extrémní sucho, přívalové deště a povodně.

Ekodomov uspořádal 17. 9. 2014 seminář v rámci doprovodného programu veletrhu For Waste. Seminář se věnoval organické hmotě v půdě a zadržování vody v krajině. Ing. Marek Batysta, Ph.D. zde prezentoval dlouhodobou práci Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd a práci brněnských kolegů z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Většina zemědělské půdy je obhospodařována nájemci. Ti práci na pozemcích vykonávají prostřednictvím svých zaměstnanců, jejichž úkolem je přinést zaměstnavateli maximální zisk. Za tuto činnost jsou hodnoceni a odměňováni. Přirozenou snahou těchto zaměstnanců je zaměřovat se na plodiny a péči o půdu, která zemědělskému podniku přinese maximální zisk. Tento problém se týká prakticky všech států Evropské unie, a proto v rámci udržitelnosti zemědělského hospodaření byly Zemědělskou komisí vydány závazné podmínky správné zemědělské praxe (GAEC - Good Agricultural and Environmental Condition). Dodržování těchto zásad, je podmínkou pro vyplácení zemědělských dotací, které na každý hektar zemědělského pozemku poskytuje Evropská unie. Výše těchto dotací se v ČR pohybuje v průměru okolo 250 Eur/ha.

Aby bylo možné zhodnotit, zda jsou GAEC dodržovány a příslušný zemědělský podnik má právo na vyplacení dotace, je pro celou českou republiku zpracován zemědělský geografický informační systém, který hospodářům dává, mimo jiné, informace o míře erozního ohrožení. Každý stupeň erozního ohrožení přináší jiné nároky na protierozní opatření. Jedná se zejména o zákaz pěstování širokořádkových plodin jako je kukuřice, brambory, řepa a povinnost realizovat podsadbu apod. Tato opatření jsou zpracována v Příručce ochrany proti vodní erozi.

Přiručku zpracoval VÚMOP, jenž kvalitu půdy dlouhodobě sleduje a je poradním orgánem MZE. Vše je tedy v zásadě nastaveno dobře. Problém je pouze v tom, že údaje, které o erozním ohrožení poskytuje LPIS, neodpovídají skutečnému stavu, který vychází z měření a sledování VÚMOPu. Skutečný stav půdy VÚMOP sleduje prostřednictvím vlastního geografického systému SOVAC. Na rozdíl od LPISu, který je pro zemědělce závazný a jeho dodržování má praktický dopad na vyplácení dotací, je SOVAC pouze doporučující. Tlak velkých zemědělských podniků na MZE zatím spolehlivě udržuje LPIS v nezávazné poloze, a tak může alespoň zatím degradace půdy plynule pokračovat. Zemědělci, kteří nepřihlížejí ke skutečnému stavu obhospodařovaných pozemků, nemusí mít strach o své dotace. Zato majitelé pozemků by se měli zajímat, jak jejich nájemce na půdě hospodaří, aby měli jeho děti ještě co dědit.

Jednou z možností ochrany půdy je využití kompostů vyrobených z organických zbytků z domácností, škol a firem, které nyní končí na skládkách. Optimálně nastavený systém využití organických zbytků šetří náklady. Více na www.kompostuj.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů