Středa, 17. dubna 2024

Šumperk zaplaví na 900 nádob na bioodpad, vyžádali si to lidé

Šumperk zaplaví na 900 nádob na bioodpad, vyžádali si to lidé

Šumperská radnice umístí na jaře příštího roku do ulic zhruba 900 nádob na bioodpad. Vyžádali si je lidé ve veřejné anketě města. Podle zástupců radnice třídění bioodpadu výrazně sníží náklady na zpracování komunálního odpadu. ČTK to řekl starosta Zdeněk Brož.

"Nádobami pro jednotlivé domy či domácnosti bude moci být město plošně pokryto na jaře příštího roku. Zájem obyvatel jsme mapovali v anketě, ohlas byl absolutně pozitivní. Lidé dostanou popelnice do bezplatného užívání. Díky projektu bude moci od jara začít na celém území města třídění biologického odpadu," uvedl starosta. Dodal, že město získá nádoby na bioodpad zdarma.

Radnice si od toho slibuje výrazné snížení objemu směsného odpadu. V dotazníku poukazovala na to, že komunální odpad je zatížen vysokým poplatkem, jehož výše bude dramaticky růst. "V těchto popelnicích by měl skončit veškerý bioodpad, který se dosud házel do směsného komunálního odpadu. Měl by se tak zmenšit prostor v běžných popelnicích a zmenšit objem směsného komunálního odpadu," doplnil starosta.

Bioodpad budou technické služby odvážet od března do listopadu jednou týdně. Za jeho odvoz obyvatelé Šumperka platit nebudou, svoz je součástí nakládání s komunálními odpady a je hrazen v poplatku za odpady. Poplatek za svoz a likvidaci odpadu by měl v příštím roce zůstat stejný jako letos, tedy 612 korun. Šumperk sběr a svoz netříděného komunálního odpadu stojí ročně zhruba 15 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů