Úterý, 23. dubna 2024

Náměstci MŽP a MPO Jan Kříž a Pavel Šolc v Miláně jednali o chystaném rámci pro postup v energetice a klimatu do roku 2030

Náměstci MŽP a MPO Jan Kříž a Pavel Šolc v Miláně jednali o chystaném rámci pro postup v energetice a klimatu do roku 2030

Náměstek ministra životního prostředí pro oblast fondů EU Jan Kříž a náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc se zúčastnili společného neformálního zasedání Rady ministrů EU pro energetiku a pro životní prostředí. Se zástupci členských států evropského společenství jednali o přípravě nového rámce pro politiku EU v otázkách ochrany klimatu a energetiky do roku 2030.

Hlavním cílem jednání bylo hledání společných kompromisů mezi členskými státy EU před nadcházející Evropskou radou. Ta se uskuteční 23. - 24. října v Bruselu a v jejím průběhu by měla být nalezena finální dohoda o novém rámci pro klima a energetiku a cílech EU do roku 2030.

Při pracovním obědě představitelé členských států prodiskutovali téma energetické účinnosti, a to v návaznosti na sdělení, které Komise vydala, k příspěvku energetické účinnosti k energetické bezpečnosti a ke klimaticko-energetické politice EU. ,,Z pohledu České republiky v této souvislosti vidíme stále značný potenciál v sektoru budov. Pro plné využití technického potenciálu úspor tohoto sektoru by však bylo třeba výrazně většího množství finančních prostředků na investice. Právě proto by dle názoru českých zástupců měla mít ČR i po roce 2020 k dispozici dostatečné finanční prostředky na zvyšování energetické účinnosti, včetně těch ze strukturálních fondů EU," potvrzuje náměstek ministra životního prostředí pro fondy EU Jan Kříž.

Společně s náměstkem Křížem v Miláně hájil české zájmy i náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Jedním z klíčových témat byla také otázka energetické bezpečnosti EU a připravenost členských zemí na nadcházející zimu a možné ohrožení dodávek plynu v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí. ,,Členské státy ocenily aktivní roli Evropské komise, zejména značnou osobní angažovanost komisaře pro energetiku Günthera Oettingera v hledání řešení sporu, který může eskalovat tuto zimu a vystavit celou Unii další plynové krizi," okomentoval jednání náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Co se týká rámce Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030 podporuje ČR jeden závazný cíl na redukci emisí skleníkových plynů, a to ve výši 40 % na úrovni EU, za předpokladu spravedlivého sdílení nákladů mezi členskými státy. Pokud jde o cíl pro obnovitelné zdroje energie a energetickou účinnost, je Česká republika ochotna podpořit nezávazné celoevropské cíle, ale pouze za předpokladu, že budou stanoveny jasné garance suverenity členských států ohledně výše příspěvku k těmto cílům a politik, které si pro dosažení těchto cílů zvolí.

,,Česká republika věří, že navzdory přetrvávajícím značně rozdílným pozicím jednotlivých členských států a navzdory tomu, že do říjnové Evropské rady zbývají pouhé tři týdny, budou země EU na konci měsíce schopny dosáhnout pevné dohody," dodal po jednání ohledně rámce do roku 2030 náměstek Jan Kříž.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů