Úterý, 19. března 2024

Speleologové objevili v Býčí skále stometrovou chodbu s krápníky

Speleologové objevili v Býčí skále stometrovou chodbu s krápníky

Speleologové objevili v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu stometrovou chodbu bohatě zdobenou krápníky. Dostala název Kočárová, jsou v ní dvě propasti a zakončena je prostorným dómem širokým sedm a dlouhým 20 metrů. ČTK to dnes řekl předseda speleologického sdružení věnujícího se výzkumu v Býčí skále Jiří Svozil. Podle odborníků jde o zcela mimořádný objev, který se v ČR podaří jednou za deset let. Speleologové se k chodbě poprvé dostali 2. října.

"Výzkum podzemí v krasu je sice intenzivní, přesto se nové chodby o délce do 20 metrů daří nacházet jen ojediněle. Objev stometrové chodby, to už je mimořádná událost," řekl ČTK Antonín Tůma ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Je v něm přes tisíc jeskyní. Býčí skála je součásti jeskynního systému Rudické propadání, který je se svými 13 kilometry druhým nejdelším jeskynním systémem v zemi. Kočárová chodba byla objevena při průzkumu kamením zavaleného komínu, tedy chodby vedoucí z jeskyně vertikálně k povrchu. Po odstranění kamení se objevil tunel široký metr a vysoký od dvou až do pěti metrů.

Chodba je kvůli opadávání kamenů poměrně nebezpečná, doplnil Tůma. Název dostala po Kočárové cestě vedoucí na povrchu nad jeskyněmi. Kdysi ji nechal vybudovat knížecí rod Lichtenštejnů jako trasu pro romantické vyjížďky do zalesněné krajině krasu.

Býčí skála je mezinárodním pojmem zejména pro archeology a historiky. Badatel Jindřich Wankel v ní v roce 1872 objevil obětiště ze starší doby železné, na němž našel asi 40 lidských pozůstatků. Podle jeho tehdejší teorie šlo asi o rituální pohřeb velekněze spojený s lidskými oběťmi. Současní vědci se ale domnívají, že Býčí skála byla před staletími spíše významnou svatyní. Název dostala podle bronzové sošky býčka, kterou v ní Wankel objevil. Vystavuje ji Přírodovědecké muzeum ve Vídni.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů