Úterý, 19. března 2024

Než napadne sníh, je nejvyšší čas mapovat černé skládky!!

Než napadne sníh, je nejvyšší čas mapovat černé skládky!!

Podzim je obdobím, kdy opadané stromy a keře začínají odhalovat stále hojně rozšířený nešvar, kterým jsou černé skládky nejen ve volné přírodě, ale i přímo u silnic, chatových kolonií, lesních cest, odstavných parkovišť i v různých koutech našich města obcí.

Někde mají černé skládky podobu několika pytlů s domovním odpadem pohozených v příkopě, jinde jde o ledničku, sporák či mikrovlnku, skoro kompletní vyhozené vybavení domácnosti včetně neodmyslitelného autovraku. V horším případě pak skládky mohou obsahovat i nebezpečné odpady (např. barvy, motorové oleje, eternit aj.). Pokud na takovou skládku narazíte, můžete vzít do ruky chytrý mobilní telefon, skládku zdokumentovat a obratem nahrát na web ZmapujTo.cz.

Jak skládky mapovat

"Postup pro ohlášení skládky je jednoduchý - každý, kdo ji najde a má po ruce chytrý telefon, si může za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci ZmapujTo. S její pomocí pak do interaktivní mapy označí, kdy, kde a jak velkou skládku našel" sdělil nám jeden z autorů projektu RNDr. Miroslav Kubásek PhD. "Každé hlášení obsahuje GPS polohu, fotografie, velikost a typy odpadů nelegální skládky, případně může obsahovat volitelný komentář. Záznam se do cca 2 hodin zobrazí v interaktivní mapě na webu ZmapujTo. Mobilní aplikace je dostupná pro platformy Android, iPhone a Windows Phone a další."

Spolupráce s městy a obcemi

Aby nebyl projekt jen bezzubou listinou, ale měl možnost s likvidací skládek pomoci, nabízejí autoři projektu službu pro města a obce, která kromě okamžité informace, že na území obce byla nahlášena nelegální skládka, kterou je třeba zlikvidovat, umožňuje úřadu na svůj web umístit i statistiku, která v reálném čase zobrazí počty nahlášených a vyčištěných skládek. V současnosti je do projektu několik stovek měst a obcí a stále se přidávají další.

Nahlédněte do mapy skládek

Místem, kde můžete získat vice informací o problematice černých skládek v ČR je webová stránka www.Zmapujto.cz. Zde si na přehledné mapě můžete prohlédnout, zda se nelegální skládka nenachází i ve Vašem okolí, součástí je mimo jiné integrovaná katastrální mapa, kde si uživatelé mohou zjistit údaje o vlastníkovi parcely, na které se černá skládka nachází. Pomocí aplikace ZmapujTo.cz můžete též nahlásit mnohé další nešvary ve vašem okolí, poškozené chodníky, nesvítící osvětlení, přeplněné kontejnery na odpad, poškozené dopravní značení aj.

Neváhejte také nahlásit kohokoliv uvidíte zakládat černou skládku na Policii ČR - linka 158 či případně Městskou policii - linka 156. Nebuďte nevšímaví, odklízení černých skládek nás všechny stojí zbytečné peníze. Potom se někdy divíme, co stojí poplatky za odpady!!

ZDROJ: EnviWeb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů