Pátek, 29. března 2024

Newsletter Chytrá energie - říjen 2014

Newsletter Chytrá energie - říjen 2014
Energetická politika

Obnovitelné zdroje se v Německu staly nejvýznamnějším zdrojem elektřiny

Za první tři čtvrtletí roku 2014 pokrývaly obnovitelné zdroje více než čtvrtinu (27,7 %) německé poptávky po elektřině. Poprvé se tak staly vůbec nejvýznamnějším německým zdrojem elektřiny, když o jeden procentní bod překonaly hnědouhelné elektrárny.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Pracovní místa v oblasti obnovitelných zdrojů energie bouřlivě narůstají

V současnosti podle aktualizovaných údajů Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje energie (IRENA) existuje na 6,5 milionů přímých i nepřímých pracovních míst v oblasti obnovitelných zdrojů energií.. Dřívější globální odhad pracovních míst byl 2,3 milionů v roce 2008 (Program OSN pro životní prostředí) a v roce 2012 se odhadovalo 5 milionů pracovních míst (Mezinárodní organizace práce). I když tyto odhady naznačují silný nárůst zaměstnanosti v odvětví obnovitelných zdrojů, čísla také představují postupné úsilí rozšířit sběr dat v jednotlivých zemích a odvětvích, jak píší hlavní výzkumník z Worldwatch Michael Renner, Rabia Ferroukhi z IRENA, a Arslan Khalid a Alvaro Lopez-Pe?a v posledním vydání Vital Signs Online vydaném Worldwatch Institute.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Nová zelená úsporám už rozdělila půl miliardy

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o prodloužení lhůty pro příjem žádostí o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Místo do konce října mohou majitelé rodinných domů podávat žádosti až do konce roku 2014. Ministerstvo zároveň zveřejnilo dosavadní výsledky - od zahájení programu 1. dubna 2014 bylo do 20. října přijato 2762 žádostí v součtu o 534 milionů korun.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Jaderná energetika stále vyžaduje podporu

Odcházející Evropská komise učinila bezprecedentní rozhodnutí a umožnila Velké Británii a firmě EDF postavit dva bloky jaderné elektrárny Hinkley Point za pomoci garantovaných cen elektřiny. Jaderná energetika tak zůstane i nadále závislá na netržních podporách. Schválená podpora bude deformovat trh s elektřinou až do poloviny století. Rozhodnutí je patrně výsledkem tlaku britské a francouzské vlády poté, co komise před rokem zveřejnila vážné výhrady vůči britskému plánu.

Čtěte dál
Klima

Najdi tři rozdíly: proč byl klimasummit Pan Ki-muna jiný

Psát o mezinárodních jednáních o ochraně klimatu nebyl od známého fiaska v Kodani v roce 2009 žádný med. Prostá novinářská otázka ,,co se dojednalo nového" doháněla i mistry v komunikaci a bytostné optimisty k zoufalství. Vysvětlit komukoli, kdo se pohybuje mimo klimatické ghetto, co vlastně ty tisíce vyjednavačů zavřené každoročně týdny za zdmi konferenčních center dělají, skoro nejde. Když jsem se vloni po dvouleté pauze do víru klimatických summitů vrátila, bylo to jak silné déj? vu: stejní lidé říkali stejné věci a dokonce ani repertoár oblíbených akronymů se příliš nezměnil, takže jsem ke své nemalé frustraci ještě i všemu dobře rozuměla.

Čtěte dál
Klima

5. 11. - Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení

Centrum pro otázky životního prostředí UK, Informační centrum OSN v Praze, Klimatická koalice, Komise pro životní prostředí AV ČR a nadace Heinrich-Böll-Stiftung v Praze vás srdečně zvou na panelovou diskusi Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení u příležitosti zveřejnění poslední části nové hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), která se uskuteční ve středu 5. listopadu 2014 od 9.30 do 11.30 hod. v budově Senátu Parlamentu České republiky, Jednací sál, Valdštejnské náměstí 17/4, Praha 1

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů