Pátek, 19. dubna 2024

Výroba a spotřeba v EU vyžaduje zásadní změnu

Výroba a spotřeba v EU vyžaduje zásadní změnu

Výroba a spotřeba v zemích EU má rozsáhlé negativní dopady na životní prostředí i za hranicemi EU28. Současné vzorce výroby a spotřeby je proto třeba v zájmu zachování trvalé udržitelnosti evropské ekonomiky zásadně přehodnotit. Přechodem k tzv. zelené ekonomice, se zaměřením na globální environmentální dopady výroby a spotřeby v EU, se zabývá zpráva Environmental indicator report 2014, Environmental impacts of production-consumption systems in Europe, kterou zpracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Zpráva byla vydána ve dnech konání Globálního fóra pro zelený růst, které se konalo v Kodani ve dnech 20. - 21. října 2014.

Zpráva uvádí, že přibližně polovina tlaků na životní prostředí způsobených spotřebou v EU se projevuje mimo území EU, neboť země EU dováží produkty a suroviny, s jejichž získáváním jsou spojeny zátěže životního prostředí. Jedná se zejména o změny ve využití území, spotřebu přírodních zdrojů a energie a produkci znečištění do ovzduší a do vod. V případě primárních surovin evropská ekonomika dováží osminásobně více surovin (v hmotnostních jednotkách) než vyváží, a je tedy na importu surovin značně závislá.

Ačkoliv globální efekt spotřeby v EU může být i pozitivní, např. v podobě nových pracovních míst a růstu ekonomiky exportujících zemí, jeho negativními aspekty spočívají kromě vlivu na životní prostředí v plýtvání levnými výrobky z dovozu, ve zvyšování množství odpadů v produkčním řetězci a v růstu spotřeby energie. Rámcovým cílem politiky životního prostředí EU, jenž je formulován v 7. Akčním programu EU pro životní prostředí do roku 2020 ,,Spokojený život v mezích naší planety".

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů