Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Co tedy třeba, aby český průmysl nabízel v Thajsku?
Zásadně to, co bychom měli mít pro všechny trhy - vyspělé technologie, složité nestandardní dodávky - například kompletní zařízení cukrovarů, vulkanizační lisy, zejména na velké až nadměrné pneumatiky, vybavení válcoven, technologie pro energetiku včetně té z alternativních zdrojů, zařízení pro petrochemický průmysl.
Thajské hospodářství sice není energeticky soběstačné, elektřinu dováží z Laosu a jeho vodních elektráren, plyn z Myanmaru, ale potřebu ropy pokrývá do značné míry z domácích zdrojů. Výroba i distribuce elektřiny je už od 90. let privatizovaná, takže 50 % výrobců na trhu jsou soukromé subjekty, a ty mohou poptávat právě zařízení na její výrobu z obnovitelných zdrojů. Stejně tak bude nejen v Thajsku, ale v celé oblasti ASEAN zajímavou komoditou management odpadového hospodářství a související technologie...

"Čína je tradiční prioritou českého zahraničního obchodu a současná vláda podporuje rozvoj česko-čínských vztahů," řekl na konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s tím, že v loňském roce zaznamenala Čína růst HDP 7,7 %, v současnosti je druhou největší ekonomikou světa a je jen otázkou, kdy bude první. Mezi hlavními oblastmi s potenciálem pro český export do Číny zdůraznil ministr průmyslu energetiku, důlní průmysl, strojírenství, letectví, ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů, zdravotnictví, ze služeb turismus, poradenství, standardy a certifikace. Připomněl, že Česká republika chce podporovat intenzivní spolupráci s Čínou.

Povodí Odry nemusí platit za škody v Ostramu
Státní podnik Povodí Odry nemusí platit 16 miliard korun za škody v areálu někdejší ostravské chemičky Ostramo při povodni v roce 1997. Ústavní soud odmítl stížnost kyperské firmy Retise Enterprises Limited, jež pohledávku nyní drží. Stížnost byla zjevně neopodstatněná, řekl šéf vnějších vztahů soudu Vlastimil Göttinger. Podle státního podniku tak spor definitivně končí.

MŽP zamítlo výstavbu lanovky na Hraničník
Ministerstvo životního prostředí zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem variantám projektu. Podle MŽP je lanovka v rozporu s evropským systémem ochrany přírody Natura 2000, ptačí oblastí Šumavy i zákonem o ochraně přírody a krajiny.

Modernizace vodních cest se podle NKÚ prodražuje
Modernizace vodních cest se podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prodražuje, ale podíl vodní dopravy na nákladní přepravě zůstává zanedbatelný. V posledních pěti letech činil 0,43 procenta. Počet překladišť napojených na vodní cesty se navíc nezměnil. Úřad to zjistil při kontrole tří finančně nejvýznamnějších projektů na labské a vltavské vodní cestě.

Dokončení Mochovců se ještě více prodraží
Dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska se prodraží o dalších asi 800 milionů eur (22,2 miliardy korun), uvedl ministr hospodářství Pavol Pavlis. V minulosti byl rozpočet dostavby 3. a 4. bloku zvýšen o miliardu eur na současných 3,8 miliardy eur. Mochovce patří pod Slovenské elektrárny, v nichž drží 66 procent italský Enel, jenž chce podíl prodat. Jedním ze zájemců je i ČEZ, ten se ale kvůli Mochovcům nabídku zdráhá podat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů