Čtvrtek, 28. března 2024

Liberečané mohou do konce listopadu požádat o nádoby na bioodpad

Liberečané mohou do konce listopadu požádat o nádoby na bioodpad

V Liberci mohou lidé do konce listopadu požádat o nádoby na bioodpad. Radnice tak chce zmapovat, kde je o třídění biologicky rozložitelného odpadu největší zájem. Celkem by mělo být příští rok na jaře ve městě rozmístěno 500 nádob na tento druh separovaného odpadu. Každý rok navíc radnice organizuje soutěž, kde mohou zájemci vyhrát kompostér. Rozdali jsme jich tak v minulých letech více než tisíc, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Z došlých formulářů se vytvoří seznam jednotlivých oblastí podle intenzity zájmu o svoz bioodpadu. Nádoby je podle ní možné přidělovat k jakémukoliv domu, prozatím mimo sídlištní zástavby. "Tam připravujeme jiný způsob sběru bioodpadů," řekla. U domů s velkými zahradami je však z ekologického a ekonomického hlediska upřednostňováno kompostování těchto odpadů přímo v místě. Každý majitel zahrady by proto měl podle magistrátu svou žádost pečlivě zvážit.

Třídění bioodpadu, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny, pečiva, skořápky vajec a ořechů, lepenka, papírové ubrousky a kapesníky, posekaná tráva, listí, plevel a podobně, testuje liberecká radnice od roku 2009. "V současné době je rozmístěno 90 nádob hlavně v oblasti Lidových sadů," řekla Minstrová. K tomu město na jaře a na podzim přidává ještě velkoobjemové kontejnery hlavně na zelený odpad ze zahrad. Bioodpad mohou lidé odvézt také do sběrných dvorů v Ampérově a v ulici Dr. Milady Horákové.

Liberec není v Libereckém kraji jediným městem, kde se bioodpad třídí. Největší zkušenosti s tím mají v České Lípě, kde systém zavedli v roce 2008. "V rámci projektu jsme nakoupili téměř 800 nádob na tento odpad a lidé o ně mohou na radnici požádat," řekla ČTK mluvčí tamní radnice Kristýna Brožová. Speciální popelnice jsou podle ní určeny domácnostem v lokalitách Kopeček, Svárov, Holý vrch a Slovanka, kde převažují rodinné domy a jsou tam také zahrádky. "Průzkum ukázal, že je tam o ně největší zájem," uvedla mluvčí.

Také v Semilech mají dlouholeté zkušenosti s tříděním bioodpadu. I tam systém zavedli před šesti lety. Zatímco lidé na sídlištích mají možnost třídit do hnědých popelnic, majitelům rodinných domů zapůjčí radnice kompostér. Zpočátku se odpad vozil do kompostárny v Nové Pace, radnice ale nechala postavit vlastní zařízení. Několik stovek popelnic na bioodpad mají i v ulicích nedalekého Turnova. I tam město staví vlastní kompostárnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů