Pátek, 29. března 2024

Výsledky letošního sčítání čápů

Výsledky letošního sčítání čápů

Na vernisáži výstavy vítězných fotografií ptáků roku 2014 zveřejnila dnes Česká společnost ornitologická výsledky letošního 7. mezinárodního sčítání čápů bílých.

,,Naše výzvy nalezly u veřejnosti velikou odezvu," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. ,,Došlo nám přes 5000 jednotlivých pozorování ze 1273 obsazených i neobsazených čapích hnízd a umělých podložek. Máme tedy absolutně plošné pokrytí, informace máme z 99% čapích hnízd."

A jaké jsou výsledky? Celkem 806 hnízd bylo obsazených, přitom z valné většiny z nich (konkrétně ze 633, tedy 78%) čápi vyvedli alespoň jedno mládě. Pouze 159 hnízd (20%) bylo prokazatelně neúspěšných, tj. hnízdění zde začalo, ale mláďata se buďto nevylíhla nebo uhynula před opuštěním hnízda. Zbývající část (14 hnízd, 2%) tvoří hnízda, u nichž chybějí údaje z poslední fáze hnízdění, takže nelze s určitostí říct, zda byla úspěšná nebo neúspěšná.

,,Celkově nás výsledky potěšily," komentuje zjištěné údaje Vermouzek. ,,Počet obsazených hnízd je i po loňském roce, kdy se nevyvedla skoro žádná mláďata, prakticky shodný jako před 10 lety. Čápů bílých u nás tedy neubývá, stále je u nás přes 800 hnízdících párů. Na konci hnízdní sezóny, včetně vyvedených mláďat, se u nás pohybuje přes 3000 čápů bílých."

Letos spuštěná databáze čapích hnízd na cap.birdlife.cz pomůže i čápům samotným. Ornitologové vědí o 12 hnízdech, která potřebují nějaký zásah, ať již zabezpečení před zkratem u hnízd na elektrických sloupech nebo o snížení příliš vysoké čapí stavby, které hrozí zřícení. Úpravy a opravy přijdou na řadu v průběhu zimy, aby měli čápi na jaře připravena bezpečná hnízdiště.

Letošní rozsáhlé sčítání čápů se uskutečnilo díky zapojení více než pěti stovek pozorovatelů z řad ornitologů i laické veřejnosti, ale podmínky pro to poskytla i finanční podpora Generálního partnera Ptáka roku 2014, společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Vladimír Vácha, šéf koncernové komunikace společnosti E.ON, k tomu říká: ,,Cítíme odpovědnost za životní prostředí kolem nás. Ročně investujeme přibližně 200 milionů Kč do rekonstrukce elektrického vedení vysokého napětí, abychom přispěli ke snížení rizika poranění zejména velkých dravých ptáků nebo čápů. Jako první jsme získali atest od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na novou konstrukci konzoly Pařát III, která je vybavena bezpečnou dosedací tyčí pro ptáky."

Výsledky letošního sčítání čápů zveřejnili ornitologové dnes na vernisáži výstavy fotografií ČÁPI 2014, která představuje soubor nejlepších snímků zaslaných do stejnojmenné soutěže. Návštěvníci si mohou výstavu prohlédnout v budově Českého rozhlasu (Galerie Vinohradská 12), Vinohradská 12, Praha 2 - od 5. do 16. listopadu vždy ve čtvrtek a v neděli, od 15.00 do 20.00 hodin. Český rozhlas Dvojka, mediální partner výstavy, vyhlásil při té příležitosti vítěze Ceny Meteoru, o němž rozhodli sami posluchači hlasováním na stránkách rozhlasového pořadu Meteor. Z ceny (digitálního fotoaparátu) se může radovat Lenka Jamnická se snímkem Blízké setkání.

Letošní sčítání čápů bílých a uspořádání soutěže a výstavy fotografií podpořili: E.ON Česká republika, s.r.o., Správa Krkonošského národního parku, Meopta - optika, s.r.o., Eurovia Kamenolomy, a.s., Swarovski Optik, Vojenské lesy a statky ČR, s.p., Českomoravský štěrk, a.s., Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa Národního parku České Švýcarsko, Správa Národního parku Podyjí, CK Primaroute, Českomoravská myslivecká jednota, PRO-BIO, s.r.o., Cemex, Czech Republic, s.r.o., Klub ekologické výchovy, ORNIS - Muzeum Komenského v Přerově, Město Teplá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů