Úterý, 19. března 2024

Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů vyhazují jídlo jen výjimečně

Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů vyhazují jídlo jen výjimečně

Tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že potraviny vyhazují jen výjimečně, sedm procent uvádí, že nevyhazuje jídlo nikdy. Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina. Vyplývá to z průzkumu serveru Kupi.cz. Údaj o množství ročně vyhozených potravin v ČR zatím není k dispozici, měl by být v roce 2016. Průměrný Evropan však vyhodí ročně okolo 100 kg a na skládkách končí podle odhadů zbytečně až třetina jídla.

Z průzkumu mezi 2500 respondenty portálu, který mapuje ceny v supermarketech, vyplývá, že čeští spotřebitelé vyhazují potraviny jen málo, nebo to o sobě alespoň tvrdí. Že jídlo výjimečně vyhodí, uvedlo 74 procent dotazovaných, sedm procent nevyhodí nikdy nic. Šetrnost Čechů podle serveru potvrzuje skutečnost, že jen sedm procent dotazovaných uvedlo, že prošlou potravinu vyhodí automaticky.

"Dvě třetiny spotřebitelů se nejdříve podívají či ochutnají, zda je prošlé jídlo v pořádku, až poté se rozhodnou, jak s ním naloží. Třicet procent respondentů dokonce tvrdí, že doma žádné prošlé potraviny nemívá," uvedl Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Z vyjádření dotazovaných dále vyplývá, že vyhozené potraviny se na jejich rozpočtu téměř neprojeví. O tom, že by změnou svých nákupních návyků ušetřilo významnější částku, je přesvědčeno méně než pět procent lidí. Témě tři čtvrtiny si naopak myslí, že i kdyby nemuseli vyhazovat žádné jídlo, byla by pro ně finanční úspora zanedbatelná.

Jako nejčastější důvod, proč jídlo vyhodí, uvádějí lidé špatný odhad nakupovaného množství, v jehož důsledku se potraviny zkazí dříve, než jej stihnou sníst. Třetina lidí vyhazuje potraviny proto, že nevydrží do uvedené doby trvanlivosti uvedené na obalu. Nejčastěji vyhazují lidé ovoce a zeleninu, na pomyslném druhém místě skončilo staré pečivo, na třetím mléčné produkty.

V Česku zatím neexistuje oficiální údaj o množství potravinového odpadu. Číslo by mělo být známé v roce 2016. Podle studie vypracované pro Evropský parlament vyhodili v ČR v roce 2006 nejvíce jídla spotřebitelé. Nezanedbatelný je i podíl zěmědělců, kteří z vyhozeného jídla vyhodili téměř čtvrtinu.

Podle údajů Organizace spojených národů skončí celosvětově v popelnicích ročně až 1,3 miliardy tun jídla v celkové hodnotě téměř 20 bilionů korun, což je asi třetina světové produkce potravin. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů