Pátek, 29. března 2024

Ochranáři vybudovali nad lomem u Brna turistickou stezku

Ochranáři vybudovali nad lomem u Brna turistickou stezku

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vybudoval dvoukilometrovou turistickou stezku nad lomem na kopci Hády, který se tyčí na severním okraji Brna. Přestože lidé tuto lokalitu považují za zdevastovanou, jsou v ní čtyři chráněná území a naleznou v ní sto druhů ohrožených rostlin. Na stezce je vyhlídka na město, z níž si lze za pěkného počasí prohlédnout jižní Moravu až po hranice s Rakouskem, řekl dnes ČTK za tvůrce projektu Lubomír Tichý z brněnské organizace ČSOP.

Vybudování stezky přišlo ochranáře na 200.000 korun, které získali z dotací. Lidé se díky stezce dostanou i do míst, která byla dříve ochranným pásmem lomu, a kam tedy neměli přístup.

Na stezce je osm zastavení, přičemž nejsložitější práce byly na vybudování vyhlídky, která je přímo nad lomem. Turisté se na vrchu Hády nově projdou po čtyřech chráněných územích - Hádecké planince, Kavkách, Velké Klajdovce a po Růženině lomu.

Stezka je pojmenována Hádecké lomy a okolí. "V hádeckém lomu a jeho nejbližším okolí lze překvapivě najít živou i neživou přírodu v bohatství mnohem větším než kdekoli jinde. Jižní svah Hádů je totiž podstatně víc, než jen těžbou dříve zcela zničená krajina," uvedl Tichý. Zdůraznil, že lokalita zahrnuje lesy s duby a habry, lesostepi a také mokřady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů